Øreskade er skade på sansecellene i sneglehuset, hørenerven, hørsels- og balansenerven, sneglehuset eller mellomøret.

Årsaker

Den vanligste øreskaden skyldes påvirkning av sterk lyd som gir hørselsnedsettelse som følge av skade på sansecellene i sneglehuset. I industribedrifter og militæret har bruk av hørselvern redusert hyppigheten av slike skader betydelig, men fortsatt er støyskadet hørsel den hyppigste yrkesskaden i Norge. Et ukjent, men antagelig stort, antall øreskader forekommer i forbindelse med fritidsaktiviteter som geværskyting og bruk av motorsag uten tilstrekkelig hørselvern. Sansecellene i sneglehuset kan bli skadet ved behandling med cellegift (cytostatika) på grunn av kreft eller ved bruk av visse typer antibiotika (aminoglykosider).

Ved hodeskader som gir brudd på hodeskallen, vil øret som regel bli døvt dersom bruddlinjen går gjennom tinningbenet, slik at sneglehuset skades.

Ved hodeskader kan det oppstå øreskade med hørseltap selv om det ikke blir brudd på hjerneskallen. Årsaken kan da være at et av ørebena, ambolten, kommer ut av stilling, eller at sansecellene i sneglehuset blir skadet.

Symptomene

Symptomene ved øreskade er vanligvis avhengig av den typen skade pasienten har vært utsatt for.

Behandlingen

Behandlingen vil avhenge av hvor skaden er oppstått og hvor stort hørselstapet er. Hvis ørebena er kommet ut av stilling, kan man utføre kirurgisk rekonstruksjon av ørebenskjeden, alternativt tilpasset et høreapparat. Hvis sansecellene i sneglehuset er skadet, kan det være aktuelt at pasienten begynner med høreapparat eller får et cochlea-implantat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg