Schiøtz tonometer
Schiøtz-tonometer.
Av /Flickr.
Lisens: CC BY NC 2.0

Schiøtz-tonometer er et apparat til å måle væsketrykket inne i øyet. Schiøtz-tonometeret ble konstruert i 1905 av nordmannen Hjalmar Schiøtz (1850–1927), som få år tidligere hadde tiltrådt som professor ved Rikshospitalets øyeavdeling i Oslo. Han tok ikke patent på tonometeret, fordi han ønsket at det skulle «komme menneskeheten til gode», men dette førte dessverre også til at det kom flere utenlandske kopier uten seriøs kontroll og kalibrering. Først i 1955 fikk man offisielle kalibreringstabeller for tonometeret, og mange land opprettet sine egne kontrollstasjoner for dette formålet. Fra det ble introdusert i 1905, var Schiøtz-tonometeret i mer enn 50 år i verdensmålestokk det mest anvendte apparatet til måling av øyetrykk.

Funksjon

Schiøtz-tonometeret er et såkalt vekttonometer, også kalt et impresjonstonometer. Tonometeret hviler sentralt på hornhinneoverflaten med sin konkave fotplate, som har en form som ligner hornhinnens forflatekrumning. Sentralt i denne fotplaten kommer det fram en liten metallsylinder kalt tonometertappen, og vekten av denne vil føre til en liten innkrengning av hornhinnen. Jo lavere øyetrykket er, jo mer vil tappen prominere fram foran fotplaten, og denne bevegelsen overføres via et visersystem til tonometerets skala. Ved å benytte tonometerets medfølgende tabell vil så skalaverdien brukes til å bestemme øyetrykket.

Undersøkelsen

Undersøkelsen foregår i øyedråpebedøvelse. Riktig registrering forutsetter at pasientens blikk er rettet helt vertikalt, samtidig som tonometeret holdes vertikalt, slik at tonometertappen virker med hele sin tyngde på hornhinnen. Det er derfor mest hensiktsmessig at pasienten ligger flatt under undersøkelsen.

Fortsatt finnes Schiøtz-tonometer på en rekke allmennlegekontorer og legevakter i vårt land, mens øyelegene de siste tiårene hovedsakelig har brukt et såkalt applanasjonstonometer som sitt hovedinstrument til øyetrykksmåling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg