Regulering av appetitten involverer en rekke hormonelle og nervøse signaler som integreres og styres sentralt fra sentre i hypothalamus i hjernen, hvor de kobles sammen med sensoriske og emosjonelle signaler.

Faktaboks

Uttale
appetˈittregulering

Appetittreguleringen skjer ved et samspill mellom mange ulike faktorer. Én sentral faktor er mengdeinnholdet i magesekken. Når magesekken utvides etter et måltid, vil dette fremme metthet. Denne mettheten vil vedvare så lenge maten oppholder seg i magesekken, for eksempel fordi måltidet er rikt på proteiner, som ofte tømmes sakte fra magesekken. Sulthormonet ghrelin er knyttet til denne metthetsresponsen, siden nivået av ghrelin reduseres når magen fylles. Nivået av næringsstoffer i blod, som glukose, aminosyrer og fett, vil også kunne påvirke metthet. Når for eksempel nivået av glukose øker, vil hormonet insulin skilles ut og bidra til metthet. Andre hormoner, for eksempel leptin som skilles ut fra fettvev når disse fylles, vil også kunne bidra til metthet.

I tillegg til de fysiologiske faktorene, spiller også psykologiske og sosiale faktorer og ytre stimuli inn ved appetittreguleringen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg