Arbeidsgiveransvar er et begrep som brukes i to betydninger. For det første er arbeidsgiveransvaret en arbeidsgivers erstatningsansvar for sine ansattes handlinger. For det andre er arbeidsgiveransvaret arbeidsgivers ansvar for at reglene i arbeidsmiljøloven blir fulgt i virksomheten.

Erstatningsrettslig begrep

Arbeidsgivers erstatningsrettslige ansvar gjelder ikke bare i privat sektor, men også hvor det offentlige (stat eller kommune/fylkeskommune) er arbeidsgiver. Arbeidsgiveransvaret er regulert i skadeserstatningsloven kapittel 2.

Ansvaret er objektivt, det vil si at det ikke er betinget av skyld fra arbeidsgiverens side. Det er tilstrekkelig at skaden er voldt forsettlig eller uaktsomt av en arbeidstager under arbeidstagerens utføring av arbeid eller verv for arbeidsgiveren. Ved vurderingen av om arbeidstageren har vist uaktsomhet, skal det tas hensyn til om de krav skadelidte med rimelighet kan stille til virksomheten eller tjenesten, er tilsidesatt. Ansvaret omfatter ikke skade som skyldes at arbeidstakeren går utenfor det som er rimelig å regne med etter arten av virksomheten eller saksområdet og karakteren av arbeidet eller vervet.

Like med arbeidstaker regnes blant annet ombud i offentlig og privat virksomhet, befal og menige under militærtjeneste, og andre under pålagt tjenestegjøring for det offentlige.

Arbeidsgiverens ansvar kan nedsettes (lempes) hvis det under hensyn til skadens størrelse, foreliggende forsikringer og forsikringsmuligheter og forholdene ellers i særlige tilfeller finnes rimelig at skadelidte selv helt eller delvis bærer tapet. Videre kan ansvaret nedsettes dersom skaden beror på vedtak av offentlig myndighet og skadelidte uten rimelig grunn har unnlatt å søke vedtaket endret.

Arbeidsrettslig begrep

Arbeidsgiver er også ansvarlig for at reglene i arbeidsmiljøloven blir fulgt i virksomheten. Dermed er det arbeidsgivers ansvar at bestemmelsene i arbeidsmiljøloven blir overholdt (§ 2-1). Dette gjelder også bestemmelser gitt i medhold av loven, for eksempel i forskrifter.

Arbeidsgiver skal også sørge for at kravet til et fullt forsvarlig arbeidsmiljø blir oppfylt ved at det utføres systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid (lovens kapittel 3). Arbeidsgiver er videre ansvarlig for at arbeidstakerne får lønn og annen godtgjørelse for sitt arbeid, og at de får ferie. Blir en arbeidstaker sagt opp uten saklig grunn, eller gitt avskjed urettmessig, vil arbeidsgiver kunne bli erstatningsansvarlig overfor arbeidstakeren, og oppsigelsen eller avskjeden kan bli kjent ugyldig av domstolene. Arbeidsgiver har også ansvar for at reglene om fortrinnsrett følges, dvs. at en arbeidstaker som er sagt opp på grunn av virksomhetens forhold, for eksempel rasjonalisering, har rett til ny ansettelse i samme virksomhet (lovens kapittel 14).

Fra 1. januar 2024 er det arbeidsrettslige arbeidsgiveransvaret utvidet ved at reglene om fortrinnsrett ikke lenger gjelder bare i den enkelte bedrift, men i forhold til alle bedrifter i samme konsern.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg