Aseptikk innebærer at operasjoner og andre medisinske inngrep foregår med instrumenter og utstyr som er sterilisert gjennom for eksempel autoklavering. Målet er å holde arbeidsområdet, operasjonsfeltet, mikrobefritt i den grad det er mulig. Dermed kan man hindre at infeksjoner oppstår.

Faktaboks

Uttale
aseptˈikk
Etymologi
av gresk nektende à og sepsis, ‘forråtnelse’

Bruksområder

Aseptisk teknikk er en arbeidsmetode innenfor medisin, som brukes for å forhindre at smittestoffer som bakterier og virus kommer i kontakt med pasienten. Aseptikken er derfor sentral for å forebygge sykehusinfeksjoner. Det er et krav at antiseptiske teknikker anvendes i forbindelse med arbeid med for eksempel medisinsk utstyr som katetre, injeksjoner og ved andre brudd på ytre barrierer kroppen har mot mikroorganismer, som hud og slimhinner. Dette innebærer at man bruker sterilt utstyr og arbeider på en slik måte at arbeidssonen og pasienten ikke utsettes for smittestoff.

Historikk

Moderne aseptikk kan betraktes som en videreføring av antiseptikken, innsikten i sammenhengen mellom mikrober og infeksjoner og læren om metoder og midler til bekjempelse av slike mikrober. Den tyske legen Robert Koch (1843–1910) viste at spesifikke sykdommer var resultat av tilstedeværelse av spesifikke mikroorganismer. Dette er kjent som Kochs postulater, og ble publisert i 1883, noe som førte til at de medisinske fagmiljøene begynte å fokusere mer på aseptiske arbeidsmetoder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg