Bevisstløshet er en tilstand der alle de prosessene i storhjernebarken som betinger funksjoner som sansing, tenking, følelse og handling, er (midlertidig) opphørt. En person som er bevisstløs, kan ikke erkjenne sin egen og omgivelsenes eksistens, og vedkommende reagerer lite eller overhodet ikke på påvirkninger utenfra.

Årsaker

En lettere, forbigående bevisstløshet kalles besvimelse. Kortvarig bevisstløshet kan også sees ved hjernerystelse. Ved slike lettere grader av bevisstløshet kan smertestimulering med nålestikk, klyping i huden eller overstrekking av ledd fremkalle avvergebevegelser.

Dypere, mer langvarig bevisstløshet som forårsakes av alvorlige forstyrrelser av hjernefunksjonene, kalles koma. Ved slik dyp bevisstløshet forekommer det ingen reaksjon ved smertestimulering. Koma kan for eksempel forekomme ved hjerneslag, hodeskader eller infeksjoner.

Mange forgiftninger, særlig med sovemidler, fører til bevisstløshet. Det samme gjelder overdrevent inntak av alkohol eller narkotika. Ved svikt i oksygentilførsel til hjernen opptrer det også bevisstløshet, for eksempel ved drukning eller karbonmonoksid-forgiftning.

Ved diabetes kan svingninger i blodsukkeret føre til bevisstløshet på grunn av hyperglykemi eller hypoglykemi. Nyresykdommer kan gi bevisstløshet på grunn av uremi, og bevisstløshet kan også være følgen av leversykdommer og en del sjeldnere sykdommer.

Ved generell anestesi (narkose) fremkalles bevisstløshet ved en bestemt kombinasjon av medikamenter som virker på hjernen.

Respiratorbehandling

Koma kan være kombinert med en lammelse av de livsviktige sentrene i den forlengede margen. I slike tilfeller må pasienten respiratorbehandles. Det finnes eksempler på at dypt komatøse pasienter er blitt holdt i live i mange år. Vanligvis dreier det seg da ikke om koma, men om en vegetativ tilstand. Det kan være et etisk meget vanskelig spørsmål hvor lenge man skal holde en komatøs pasient i live ved hjelp av respiratorbehandling og tilførsel av væske og næring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg