Blæreekstrofi er en medfødt misdannelse hvor urinblæren ligger åpen på nedre del av magen. Ofte er også bekkenet åpent og urinrøret påvirket. Tilstanden opptrer ofte sammen med epispadi hvor urinrøret ligger som en åpen renne på oversiden av penis.

Faktaboks

Uttale
blæreekstrofˈi

Forekomst

Det fødes to-tre barn med denne diagnosen i Norge årlig. Tilstanden er vanligst hos gutter. Årsaken er ukjent, men sannsynligvis spiller både arvelige og miljømessige faktorer inn.

Diagnose

Diagnosen stilles vanligvis ved fødselen, men kan også i sjeldne tilfeller avdekkes ved ultralyd før fødselen.

Behandling

Behandlingen er kirurgisk lukking av bekkenring og blære. Målet med behandlingen er å sikre en normal og god nyrefunksjon, og å rekonstruere urinblæren for å forsøke å unngå urinlekkasjer. Ofte er det nødvendig med flere operasjoner. Fordi bekkenet er mer tøyelig, og lettere lar seg lukke rett etter fødsel, prøver man å få gjennomført operasjon så tidlig som mulig, det vil si innen 24-48 timer. Slike operasjoner skjer ved barnekirurgiske avdelinger ved enten Rikshospitalet eller St. Olavs Hospital i Trondheim.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg