Boligtilpasning er tilpasning av bolig og omgivelser for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Skade, sykdom eller høy alder kan medføre bevegelseshemming som hindrer mennesket i å fungere trygt og optimalt i sitt bomiljø. Boligtilpasning tar sikte på å legge til rette for at mennesker med nedsatt funksjonsevne kan få et så normalt og fullverdig liv som mulig og utføre sine daglige aktiviteter på en mest mulig trygg og selvstendig måte.

Tiltakene kan være enkle, som å fjerne hindringer i form av dørterskler og sette opp gelender i trapper, for økt bevegelighet og sikkerhet. Eller det kan være behov for mer omfattende tiltak som ombygging av bad og kjøkken, for økt tilgjengelighet og brukervennlighet for personer som er avhengige av rullestol. Hjelpemidler som reduserer praktiske problemer og gjør det lettere å være selvhjulpen, er et viktig virkemiddel i boligtilpasning (se hjelpemiddel).

Folketrygden gir støtte til hjelpemidler og boligtilpasning ved vesentlig funksjonsnedsettelse som vedvarer over to år. Hjelpemidler lånes ut fra hjelpemiddelsentralen. For personer med store funksjonsnedsettelser kan det være behov for avansert teknologi som datastyrt omgivelseskontroll. Ergoterapeuter har kunnskap om boligtilpasning og hjelpemidler, og hvordan disse anskaffes. De hjelper til i kartleggingsprosessen for å finne gode løsninger og i søknadsprosessen til trygdeetaten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg