Pylorus-bevarende pankreatoduodenektomi
Pylorusbevarende pankreatoduodenektomi hvor duodenum like postpylort er anastomosert til jejunum.

Pankreaskirurgi er en fellesbetegnelse for operasjoner som utføres på bukspyttkjertelen (pankreas) for enten godartede (benigne) eller ondartede (maligne) sykdommer.

Faktaboks

Også kjent som

pankreaskirurgi

Operasjoner utføres oftest for kreft i bukspyttkjertelen eller i tilhørende organer i det omliggende området, som galleveiene, tolvfingertarmen eller i lukkemuskulaturen for galle- og bukspyttkjertelens ganger (papilla Vateri). Ved operasjon som innbefatter fjerning av bukspyttkjertelens hode (caput pancreatis), deretter gjøres en 'pankreatoduodenektomi', tidligere ofte referert til som Whipples operasjon. Ved sykdommer i bukspyttkjertelens kropp (corpus) eller hale (cauda), fjernes den distale delen av bukspyttkjertelen. Slike operasjoner kan gjøres både åpent (ved laparotomi) eller som kikkhullsprosedyre (laparoskopisk).

Fjerning av midtre, sentrale deler av bukspyttkjertelen utføres sjeldnere, og kan være beheftet med større risiko for komplikasjoner. Fordelen med slike operasjoner er at større deler av bukspyttkjertelen spares. For enkelte godartede lesjoner kan man uføre enukleasjon, som vil si å skjære ut kun selve lesjonen uten å ta med mye kjertelvev.

Bukspyttkjertelen kan transplanteres. Se bukspyttkjerteltransplantasjon.

I Norge utføres kirurgi på bukspyttkjertelen ved alle de fem universitetssykehusene i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg