Depottablett
Depottabletter er blant annet vanlig å bruke i behandling av høyt blodtrykk. De skal i utgangspunktet svelges hele for å bevare den langtidsvirkende effekten.
Depottablett
Lisens: CC BY SA 3.0
depotplaster
Depotpreparater kan også utformet som plastre som avgir virkestoffet kontrollert over dager eller uker
depotplaster
Lisens: CC BY SA 3.0
vaginalring
Vaginalring er en type depotpreparat som settes inn i skjeden. Ofte inneholder disse hormoner, enten som prevensjo eller som hormonbehandling i overgangsalderen
vaginalring
Lisens: CC BY SA 3.0

Depotpreparater er legemidler som inneholder en større mengde virkestoff og som er fremstilt slik at de avgir virkestoffet gradvis over en periode. Den gradvise frisettingen av virkestoffet gir en jevn konsentrasjon i blodet og dermed også virkning over lengre tid. Dette gjør det mulig å dosere legemiddelet kun én gang om dagen, en gang i måneden eller sjeldnere, avhengig av hvilken type formulering det er. For de fleste depotpreparater vil virkningen komme tregere enn for preparater som frigir alt virkestoffet på en gang.

Faktaboks

Uttale

depo'preparater

Ofte har disse legemidlene navn som inneholder ord som «retard», «long» eller «depot».

Forskjellige typer

Depotpreparat finnes i ulike legemiddelformer og kan gis til pasienten på ulike måter.

Depottabletter og depotkapsler skal i utgangspunktet svelges hele for å bevare den langtidsvirkende effekten. Noen depottabletter og depotkapsler er imidlertid designet slik at de kan deles eller åpnes, men de må aldri knuses. Mange legemidler mot høyt blodtrykk på det norske markedet er laget som depottabletter eller depotkapsler.

Depotpreparater til injeksjon under huden eller i muskulaturen avgir virkestoff til blodet litt etter litt over uker til år. Dette kan være flytende legemiddelformer, som eksempelvis p-sprøyte, eller faste implantater, som eksempelvis p-stav.

Vaginalring er en type depotpreparat som settes inn i skjeden. Det vanligste eksempelet på en vaginalring er p-ringen. Den inneholder kjønnshormoner og avgir disse gjennom lengden på en menstruasjonssyklus.

Et depotpreparat kan også utformes som et plaster som avgir virkestoffet kontrollert over dager eller uker. For at virkestoffet skal være i stand til å ta seg gjennom huden, må det ha høy fettløselighet, i tillegg til at det må gi terapeutisk effekt ved lav konsentrasjon. Eksempler på slike plastre er hormonplastre og smerteplastre.

Typer virkestoff i depotpreparater

Eksempler på virkestoff som er godt egnet som depotpreparater:

  • legemidler med kort halveringstid
  • legemidler som gir bivirkninger ved høye konsentrasjonstopper i blodet
  • legemidler til langvarig vedlikeholdsbehandling, for å redusere doseringshyppigheten, for eksempel innenfor psykiatrien og for eldre pasienter
  • legemidler med en liten forskjell mellom terapeutisk og giftig dose (smal terapeutisk indeks)

Bruk

Depotpreparater brukes for å nedsette doseringshyppigheten. Dette gjør det enklere å huske å ta legemidlet og bedrer dermed etterlevelsen. Jevn konsentrasjon av legemiddelet gjennom døgnet gir i mange tilfeller bedre kontroll over sykdom og symptomer i tillegg til færre bivirkninger.

Det er imidlertid viktig å håndtere depotpreparatene riktig, slik at mekanismen som gjør at litt og litt virkestoff frisettes ikke ødelegges. Hvis den ødelegges, noe som kan skje når en depottablett knuses, vil det kunne føre til at alt virkestoff frisettes på én gang. Det vil kunne gi for høye konsentrasjoner, noe som kan gi mye bivirkninger i starten og manglende effekt i gjenværende tidsperiode. Det er derfor viktig å sjekke om depotpreparat kan deles før en gjør det. Dette kan sjekkes i felleskatalogen der det finnes beskrivelser av alle medisinene som er på markedet i Norge

En mulig ulempe som spesielt gjelder de depotpreparatene som injiseres gjennom huden, er at behandlingen ikke kan stoppes på samme måte som man kan med hurtigvirkende preparater. Dette kan være et problem dersom det oppstå problemer, for eksempel bivirkninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Katarzyna Sziwa

Fra artikkelen:
"Eksempler på legemidler som er godt egnet som depotpreparater:
- legemidler med kort halveringstid (...)
Bruk (...)
Dersom et legemiddel har kort virkningstid (halveringstid), må det tas ofte hvis målet er å gi jevn effekt."

Spørsmål: Betyr det at man tar legemiddelet med kort halveringstid og omgjør det til depotformulering for å oppnå lengre virkningstid eller må legemiddel i utgangspunktet ha lengre halveringstid for å være egnet som depotpreparat?

svarte Halvard Hiis

Legemidler med kort halveringstid kan gjøres om til depotformulering for å oppnå en stabil konsentrasjon i blodet. For eksempel kan betablokkeren metoprolol gis både som "vanlig" formulering og som depot. Det er ulik grunn til å gi de to typene formulering. Vanlig formulering gis ved mer akutte tilstander (hjerteinfarkt, hjerterytmeforstyrrelser), mens depot gis ved med langvarige tilstander (høyt blodtrykk, hjertekrampe, osv). Legemidler med lang halveringstid gis vanligvis ikke som depotpreparater. Hilsen Halvard i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg