DISH
Røntgenbilde av ryggvirvler ved diffus idiopatisk skjeletthyperostose (DISH).
Av /radiopaedia.org.
Lisens: CC BY SA 3.0

Diffus idiopatisk skjeletthyperostose er en ryggsykdom som særlig opptrer hos mennesker over 50–60 år. Tilstanden kjennetegnes av betydelige påleiringer mellom ryggvirvlene. Tilstanden har derfor likhetstrekk med uttalt spondylose.

Faktaboks

Uttale

diff'us idiop'atisk skjelett-hyperost'ose

Etymologi

av diffus, 'utflytende, dårlig avgrenset', idiopatisk, 'som har ukjent årsak' og -hyperostose, 'beinutvekst'

Også kjent som
DISH, ankyloserende hyperostose, disseminert interspinal hyperostose, Forestiers sykdom

Med røntgen eller CT kan man påvise brodannende forbeininger i bindevev og senefester mellom flere ryggvirvler. Mest typisk er forbeining mellom fire eller flere påfølgende virvler i brystvirvelsøylen.

Også nakke og korsrygg kan angripes, men til forskjell fra ankyloserende spondylitt (Bekhterevs sykdom) påvises det ikke betennelse i iliosakralledd og indre organer skades ikke. Noen har forkalkninger også i senefestene for akillessener, kneskåler og albuer.

Årsak

Man har ikke funnet noen klar sammenheng med fysisk belastning, kosthold, miljø eller genetiske forhold. Sykdomsårsaken er fortsatt ukjent.

Symptomer

Tilstanden medfører stivhet i ryggen som er mest om morgenen. Forekomsten av smerter er mer varierende. I enkelte tilfeller kan store forandringer i nakkevirvelsøylen gi tranghetsfølelse i halsen og svelgeproblemer.

Diagnose

Ofte påvises forandringene i ryggen tilfeldig, uten at spesielle symptomer foreligger.

Diagnosen stilles ved hjelp av røntgenbilder eller CT i tillegg til legeundersøkelse som viser redusert bevegelighet i ryggen.

Behandling og prognose

Behandlingen er rettet mot eventuelle symptomer. Som ved korsryggsmerter (lumbago) består tiltakene av tilpasset fysisk aktivitet og øvelser. Smertestillende legemidler som paracetamol eller NSAIDs kan lindre.

Prognose

Prognosen generelt er god, men økende tilstivning i ryggen over tid svekker den fysiske funksjonen. De som er sterkest angrepne er utsatt for brudd i ryggen ved skader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg