Intron
Figuren er en skjematisk framstilling av ekson og intron. Ekson er de delene av et gen som blir brukt videre til å danne proteinet. I figuren over vil ekson 1-4 bli med videre i prosessen når cellen lager mRNA som så brukes videre til å lage et protein.
Av /BioRender.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ekson er en eller flere deler av et gen som gir opphav til et ferdig mRNA når informasjonen i genene avleses og alle intron er fjernet. Fjerningen av intron og sammenkoblingen av alle ekson er ledd i proteinsyntesen.

Faktaboks

Uttale
eksˈon

De fleste gener hos høyerestående arter består av introner og eksoner, og det er bare informasjonen i eksonene som overføres fra DNA til det ferdige mRNAet. Intronene fjernes fra det primære RNA-transkriptet og de ulike eksonene limes sammen til ferdige mRNA-molekyler ved RNA-spleising.

Ekson og folding av proteiner

Ekson representerer ofte ulike deler av et protein som har unike egenskaper. Etter at et gen er avlest og oversatt til mRNA (intron fjernet og ekson sammenkoblet), skal det oversettes videre til en kjede med aminosyrer og deretter skal denne kjeden foldes riktig til et funksjonelt protein – proteinfolding.

Et eksempel er det sentrale ekson i genet for β-globin (beta globin) i hemoglobin. Dette eksonet koder en aminosyrekjede som skal folde seg rundt et jernholding molekyl (hem).

Evolusjon av ekson og intron

Forskere antar at intron og ekson oppstod tidlig i evolusjonen fordi alle eukaryote organismer, de med ekte cellekjerne, har samme måte å kutte ut intron og sammenkoble ekson på. En teori går ut på at evolusjon av proteiner har skjedd blant annet ved at ekson fra ulike gener har blitt kombinert og gitt opphav til nye proteiner (kalles på engelsk exon shuffling).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg