Erythroblastosis foetalis er en alvorlig form for anemi som kan utvikle seg hos fosteret hvis det er uforlikelighet mellom morens og fosterets blodtype. Det skjer hvis mor er rhesus negativ og fosteret er rhesus positivt.

Faktaboks

Uttale
erythroblastˈosis foetˈalis
Også kjent som
erytroblastose rhesussykdom

Erytroblastose er sjelden i det første svangerskapet en kvinne har med et rhesusuforlikelig foster. I forbindelse med en fødsel eller en abort vil det ofte komme nok blodceller fra fosteret over i morens sirkulasjon til at moren vil danne antistoffer mot disse blodcellene. I neste svangerskap med et foster med tilsvarende blodgruppe skal det ikke mange blodcellene fra fosteret til, før morens antistoffdannelse settes i gang. Disse antistoffene passerer fritt over morkaken og ødelegger fosterets blodceller. Fosteret utvikler anemi. Dette fører til økt dannelse av blodceller hos fosteret, men hvis dannelsen ikke kan holde tritt med ødeleggelsen, blir fosteret sykt på grunn av anemien.

Sykdommen sees sjelden i våre dager fordi rhesus negative kvinner får gammaglobulin, som inneholder rhesus-antistoff, etter en fødsel eller en abort. De tilførte antistoffene vil da ødelegge eventuelle blodceller fra fosteret så fort at morens egen antistoffdannelse ikke rekker å komme i gang. Utviklingen av en eventuell rhesussykdom hos fosteret kontrolleres hos rhesus negative kvinner ved jevnlige blodprøver, der antistoffinnholdet måles. Med ultralyd sees eventuelle tegn til alvorlig anemi hos fosteret. Et barn som er født med rhesussykdom, kan trenge utskiftningstransfusjon av blod etter fødselen. I ekstreme tilfeller kan det foretas transfusjon mens fosteret er i livmoren. Dette er en høyt spesialisert og vanskelig oppgave.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg