Glukokortikoider er en gruppe av kjemisk nært beslektede steroidhormoner som dannes i binyrebarken (kortisol), samt syntetiske stoffer med lignende virkning, for eksempel betametason, deksametason og prednisolon.

Faktaboks

Uttale
glukokortikoˈider
Etymologi
av gresk glykys, ‘søt’, latin cortex, ‘bark’, og gresk eidos, ‘form’

Virkemåte

Glukokortikoidene har både potent betennelsesdempende effekt og kraftige effekter på karbohydrat-, protein-, og fettomsetningen. De binder seg til reseptorer i cellene og fremmer nydannelse og utskillelse av glukose fra leveren, stimulerer nedbrytning av proteiner for å skaffe materiale til dannelse av mer glukose, hemmer opptaket av glukose i muskel- og fettceller og øker nedbrytningen av fett for å sørge for at blodsukkeret øker (virker motsatt av insulin).

Glukokortikoider og andre binyrebarkhormoner er av grunnleggende betydning for organismens evne til å reagere på belastninger av enhver art (stresshormoner). Ved binyrebarkinsuffisiens (mangel på binyrebarkhormoner, se Addisons sykdom) kan selv mindre skader eller infeksjoner fremkalle livstruende tilstander.

Kortisol (hydrokortison) er det viktigste glukokortikoidet hos mennesket. Det forekommer i blodet dels bundet til et plasmaprotein (transkortin), dels fritt i små mengder. Dannelsen av kortisol reguleres via en feedbackmekanisme: Ved fallende kortisolkonsentrasjon avgir hypofysen hormonet ACTH. Dette stimulerer binyrebarken til å øke produksjonen av kortisol.

Medisinsk anvendelse

Hormonene virker dempende på betennelses- og immunreaksjoner og brukes derfor i behandlingen av en rekke sykdommer hvor man ønsker å redusere slike symptomer, for eksempel ved leddgikt og beslektede sykdommer, ved astma, som lokalbehandling ved eksem og ved transplantasjoner. Foruten de naturlige hormonene brukes forskjellige syntetiske glukokortikoider med lignende struktur, men kraftigere virkning (prednisolon, deksametason). En stor utfordring ved bruk av glukokortikoider er å finne en dosering som gir god nok betennelsesdempende effekt, men samtidig så små bivirkninger på omsetningen av karbohydrater, proteiner og fettstoffer som mulig.

I tillegg gir glukokortikoider feedbackreaksjon til hypofysen, og produksjonen av hormon i binyrebarken hemmes. Ved påkjenninger (ulykker, operasjoner, akutte sykdommer) vil det derfor ikke komme en vanlig stigning av binyrebarkens egne hormoner. Mengden av tilført hormon må derfor økes.

Bivirkninger

Glukokortikoider: bivirkninger
Figuren viser vanlige bivirkninger av glukokortikoider ved bruk over lengre tid.
Av /Fra læreboken «Legemidler og bruken av dem». Nordeng og Spigset (red.) Gyldendal Akademiske (Gyldendal Norsk Forlag AS).

Behandling med glukokortikoider for å hemme betennelses- og immunreaksjoner vil over tid føre til at kroppens egenproduksjon av kortisol hemmes. Ved bruk som overskrider en viss dose over en viss tid, må man ved en nedtrapping av doseringen gjøre dette gradvis slik at egenproduksjonen kan ta seg opp igjen.

Bivirkninger som kan oppstå ved bruk av glukokortikoider likner symptomer og funn ved Cushings syndrom. Man kan få strekkmerker i huden, tynn hud, væskeansamlinger, blodtrykksøkning, økt blodsukker, benskjørhet, muskelsvekkelse, endret fettfordeling på kroppen med mer fett over nakke og mage samt vekstforstyrrelser hos barn. Disse bivirkningene kan være minimale dersom laveste effektive dose anvendes.

Ved glukokortikoidbehandling på huden med for eksempel salve eller krem er det anbefalt å unngå sollys eller annet UV-lys. Dette skyldes at behandlingen kan gjøre huden tynnere og mer fotosensitiv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg