Helsestatistikk er tallmessig oversikt som gir et bilde av helsetilstand, sykdomsforhold og helsetjeneste i en befolkning. Helsestatistikk omfatter vanligvis forhold som påvirker folkehelsen, data om sykdommer og skader, tilgang på og kostnader ved helsetjenester samt forhold vedrørende helsepersonell. Helsestatistikk kan gjerne sees som en del av levekårsstatistikken.

Statistisk sentralbyrå er ansvarlig for sammenstilling og presentasjon av nasjonal helsestatistikk. Kommunene, helseforetakene og statlige instanser som Sosial- og helsedirektoratet og fylkesmennene leverer årlig data til Statistisk sentralbyrå, slik at helsestatistikken kan holdes oppdatert. Statistisk sentralbyrå får også meldinger om alle fødsler og dødsfall.

Nasjonalt folkehelseinstitutt

Nasjonalt folkehelseinstitutt har ansvar for statistikk over smittsomme sykdommer gjennom Meldesystem for infeksjonssykdommer (MSIS) og for en rekke andre statistikkordninger, som for eksempel medisinsk fødselsregister.

Kreftregisteret

Kreftregisteret har ansvar for statistikk over kreftsykdommer. Helsepersonell og helseinstitusjoner har lovpålagt plikt til å levere opplysninger til disse registrene.

Sosial- og helsedirektoratet

Sosial- og helsedirektoratet har en rekke oppgaver knyttet til statistikk vedrørende helsepersonell og helsetjenester.

Fylkesmennene og Helsetilsynet i fylket

Fylkesmennene og Helsetilsynet i fylket utarbeider årlig «medisinalmeldinger» som gir et bilde av helsetilstand og helsetjeneste i fylket basert på statistiske og kvalitative opplysninger. I tillegg til de data som blir innsamlet rutinemessig, pågår det stadig ulike forskningsprosjekter der helsestatistikk står sentralt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg