Heparin er et blodfortynnende legemiddel som hindrer blodet i å koagulere. Heparin er et mukopolysakkarid og produseres naturlig i menneskekroppen. Det kan også produseres kunstig og injiseres i større mengder som behandling av sykdommer med blodpropper (tromboemboliske sykdommer) og noen hjertesykdommer.

Faktaboks

Uttale
heparˈin
Etymologi
av gresk hepar, ‘lever’

Virkningsmekanisme

Heparin er et legemiddel innen klassen antikoagulantia, og har som oppgave å hindre blodet i å klumpe seg sammen. Sammenklumping av blod (koagulasjon) er en komplisert prosess hvor det inngår en rekke proteiner. Et av de viktigste proteinene i denne sammenhengen er enzymet trombin.

Trombin aktiverer fibrinogen som deretter lager et fiskegarnlignende nett (fibrinnettverk). Dette fibrinnettverket fanger opp røde blodceller og det er slik blodpropper lages. For at systemet ikke skal gå ut av kontroll, har kroppen et naturlig protein som hemmer trombin og andre deler av koaguleringssystemet, kalt antitrombin.

Heparin virker ved å binde seg til og hjelpe antitrombin med å hemme trombin. Til vanlig hemmer antitrombin trombin ganske sakte, men med tilsetting av heparin går denne prosessen opptil tusen ganger raskere.

Fraksjonert og ufraksjonert heparin

Basert på molekylvekt deles hepariner inn i ufraksjonerte og fraksjonerte (lavmolekylære) hepariner. Ufraksjonert heparin er hele og udelte hepariner. Fraksjonerte eller lavmolekylære hepariner er fragmenter av ufraksjonerte hepariner.

Lavmolekylære hepariner virker bedre og har lengre halveringstid. At de har lengre halveringstid betyr at det tar lengre tid før legemiddelet er ute av kroppen. Dette skyldes at lavmolekylære hepariner i mindre grad binder seg til plasmaproteiner, endotelceller og makrofager, og er dermed mer tilgjengelig for å hjelpe antitrombin som befinner seg fritt i blodet.

Andre forskjeller er at lavmolekylære hepariner kan tilføres kroppen én til to ganger per dag uten behov for nøye oppfølging (monitorering). Dette fører til enklere behandling enn med de ufraksjonerte heparinene.

Bruk

Heparin brukes for å forhindre blodet i å koagulere og for å stoppe veksten av blodpropp som allerede er dannet. Heparin vil likevel ikke bidra til å bryte ned blodpropper.

Heparin brukes forebyggende ved ulike medisinske inngrep for å hindre at blodet koagulerer, som for eksempel ved innleggelse av store venekatetere, eller i forbindelse med operasjoner.

Heparin gis som injeksjoner. Heparin har kort halveringstid og gis dermed ofte og kontinuerlig under behandlingen. Ettersom man bare trenger å gi fraksjonert heparin én til to ganger om dagen, brukes fraksjonerte hepariner mer enn ufraksjonerte.

Preparater

Preparatene i Norge som inneholder heparin selges under handelsnavnene Heparin Leo og Heparin Panpharma. De vanligste preparatene som inneholder lavmolekylært heparin er dalteparin (handelsnavn Fragmin) og enoksaparin (Klexane).

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er blødninger, rødhet i huden og blåmerker. Mindre vanlige bivirkninger er for lavt antall blodplater i blodet (trombocytopeni), hyperkalemi, beinskjørhet og sterkere hudreaksjoner som elveblest eller kløe. Allergiske reaksjoner er mindre vanlige.

Forsiktighetsregler

Under behandling med heparin må pasientene observeres nøye med tanke på blødninger og antall blodplater. Pasienter med økt risiko for blødninger, diabetes, alvorlig leversvikt, vitamin K–mangel, nedsatt nyrefunksjon skal behandles med forsiktighet.

Pasienter som står på behandling med heparin og skal ta prøver av ryggmargen eller får bedøvelse i ryggen, må gi beskjed om dette til legen som skal utføre prosedyren.

Heparin passerer ikke morkaken og kan brukes under hele svangerskapet. Ved fødselen og i forbindelse med epiduralanestesi kan det derimot bli økt blødning hvis man bruker heparin. Heparin kan brukes under amming og utskilles ikke i morsmelken.

Legemiddelet påvirker ikke kjøreevnen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg