Hormonhermere er kjemiske stoffer som har større eller mindre grad av hormoneffekt uten å være naturlige hormoner. De har utilsiktet effekt på menneskers og dyrs hormonbalanse.

Virkning

Det vanligste er at hormonhermere imiterer kvinnelige kjønnshormoner (østrogen). Stoffene gir blant annet reproduksjonsskader gjennom å forstyrre virkningen av kjønnshormoner hos fostre og unge individer.

Hormonhermere kan også føre til reproduksjonsforstyrrelser hos en rekke fiskearter, dyr og fugler. Østrogenlignende forbindelser kan også føre til økning i bryst- og testikkelkreft, redusert sædproduksjon og økt frekvens av misdannelser, særlig kryptorkisme (manglende nedfall av testiklene).

I elver i Storbritannia er det funnet at utslipp av alkylfenoler fører til tvekjønnethet hos fisk. Hannfiskene produserer det østrogeninduserte proteinet vitellogenin, som normalt bare finnes hos hunnfisk.

Et annet kjent eksempel på effekten av utslipp av hormonlignende forbindelser til miljøet har man fra Apopkainnsjøen i Florida, USA, hvor man i begynnelsen av 1990-årene observerte overhyppighet av deformerte kjønnsorganer hos alligatorer. Her var vannet forurenset med DDT som følge av et utslipp fra en fabrikk i 1980.

Ulike hormonhermere

Eksempler på hormonhermende kjemiske stoffer med varierende effekt er:

Forbindelsene finnes normalt i forbindelse med utslipp fra menneskelig virksomhet, men det finnes også naturlig produserte østrogenlignende stoffer, for eksempel plantefargestoffet genistein.

Påvisning og forebyggende arbeid

Hormonhermere påvises nå i økende utstrekning som forurensninger, men vanligvis i lave konsentrasjoner.

Det pågår aktivt arbeid internasjonalt fra forurensningsmyndighetene for å redusere anvendelse, utslipp og eventuelle effekter.

I Norge er hormonlignende forbindelser påvist blant annet i kloakk og ved oljeraffinerier. Det er også funnet høye konsentrasjoner (PCB) i leveren på isbjørner fra Svalbard. Det er imidlertid uklart i hvilken grad stoffene akkumuleres i næringskjeden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg