Hydrolyse er det at et molekyl tar opp i seg et vannmolekyl og deretter spaltes i to molekyler.

Faktaboks

Uttale
hydrolˈyse

Uorganiske forbindelser

Hydrolyse av salter i vann skjer når det ene ionet i et salt reagerer med vannet slik at løsningen blir enten sur eller basisk.

Salter med anion fra svake syrer og med kation fra sterke baser reagerer basisk. For eksempel vil natriumkarbonat, Na2CO3, ved hydrolyse gi HCO3 og OH, og dermed føre til en basisk reaksjon, som vist i denne reaksjonsligningen:

  • Na2CO3(s) + H2O(l) → 2Na(aq) + HCO3(aq) + OH(aq)

Tilsvarende vil salter av sterke syrer gi sur reaksjon når de reagerer med svake baser. For eksempel vil ammoniumklorid, NH4Cl, ved hydrolyse gi NH3 og H3O+.

Hydrolyse kan videre være direkte koblet til hydratasjon av ioner. For eksempel vil aluminiumioner bli hydratisert i vann:

  • Al3+ + 6H2O → [Al(H2O)6]3+

Men på grunn av ionets høye positive ladningstetthet vil det skje en hydrolyse der protoner fra det bundne vannet frigjøres:

  • [Al(H2O)6]3+ + H2O → [Al(H2O)5OH]2+ + H3O+

Tendensen til slik hydrolyse øker med økende kationladning og avtagende ionestørrelse.

Ved oppløsning av oksider gir hydrolyse av O2-ionet alltid hydroksidionet OH–:

  • CaO(s) + H2O(l) → Ca2+(aq) + 2OH(aq)

Organiske forbindelser

Hydrolyse av organiske forbindelser kalles ofte forsåpning. Ved hydrolyse av lipider dannes glyserol og fettsyre, og hydrolyse av vanlig sukker (sukrose) gir druesukker og fruktose.

Hydrolyse av organiske forbindelser spiller en stor rolle i industrien. Som katalysatorer brukes syrer eller baser. Hydrolyse spiller også en stor rolle i organismen; her katalyseres reaksjonene av enzymer, såkalte hydrolaser, slik at beslektede reaksjoner forløper ved langt lavere temperaturer enn i industrien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg