Hyperseksualitet er unormalt sterke seksuelle lyster og behov. Det er en uskarp grense mellom normal seksuell aktivitet og et unormalt høyt aktivitetsnivå. Det er viktig å være klar over at styrken i seksuell drift varierer betydelig fra individ til individ og over tid hos samme person.

Faktaboks

Etymologi
av gresk hyper, ‘over, for mye’ og latin sexus, ‘kjønn’
Også kjent som
erotomani

Hyperseksualitet er en sjelden tilstand. Den kan forekomme ved enkelte hormonforstyrrelser og etter hjerneskader. Ved bipolar lidelse ser man ikke sjelden tendens til hyperseksualitet i kombinasjon med en generell hyperaktivitet (mani). Hyperseksualitet forekommer også hos personer med svekkede hemninger, for eksempel ved demens, hos enkelte utviklingshemmede og hos personlighetsforstyrrede individer.

Hos kvinner har hyperseksualitet blitt betegnet som nymfomani, hos menn som satyriasis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Sunniva Olaisen

Det stemmer ikke at hyperseksualitet også kaller erotomani. Erotomani er en personlighetsforstyrrelse hvor en person har seksuelle og/eller romantiske vrangforestillinger om en annen person, gjerne noen av høyere sosial status. Mennesker som lider av dette vil ofte forfølge de som er objekt for deres fantasier, og blir sykelig sjalu. De kan bli paranoide og voldelige.

Jeg syns det er krenkende at dette blir sidestilt med hyperseksualitet. Mennesker som har hyperseksualitet er ikke farlige og lider ikke av vrangforestillinger. De har bare en ekstremt sterk kjønnsdrift. Tilstanden kan i tillegg til tilstandene som nevnt i artikkelen forekomme som en reaksjon på relasjonsskader og traumer. Og det kan være tilfellet hos noen mennesker med ADHD. Det betyr ikke at mennesker med ADHD og hyperseksualitet har noen lidelse eller personlighetsforstyrrelse av den grunn.

(Og ADHD er ikke en lidelse/personlighetsforstyrrelse/utviklingshemning. Det er en nevroutviklingsforstyrrelse.)

svarte Erik Bolstad

Takk for kommentaren! Vi har brukt litt tid på å sjekke denne. Vi ser at hyperseksualitet og erotomani ofte oppgis som synonymer i andre oppslagsverk, og at den tydelige distinksjonen du beskriver ikke ser ut til å være den dominerende bruken (?). Jeg har merket artikkelen med at den trenger gjennomgang, og en annen fagperson bør ta stilling til begrepene. Det kan ta litt tid å få fullført dette. Tusen takk!
Erik i redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg