Hypnose
Hypnose er en søvnlignende tilstand hvor den hypnotiserte personen bevarer kontakt med den som fremkaller hypnosen, hypnotisøren. Under hypnose er mottageligheten for inntrykk fra hypnotisøren, suggestibilitet, økt.
Av /Shutterstock.

Hypnose er en søvnlignende tilstand hvor den hypnotiserte personen bevarer kontakt med den som fremkaller hypnosen, hypnotisøren. Under hypnose er mottageligheten for inntrykk fra hypnotisøren, suggestibilitet, økt. Hypnose kan også fremkalles av personen selv gjennom bestemte konsentrasjonsteknikker som innsnevrer bevisstheten og som kan læres, såkalt selvhypnose eller autohypnose.

Faktaboks

Uttale
hypnˈose
Etymologi
av gresk ‘søvn’

De fleste mennesker lar seg hypnotisere, hvis de er villige til det, om enn ikke alltid ved første forsøk. Å bli hypnotisert krever at personen er villig til å gi slipp på egen kontroll og i stedet konsentrerer seg fullt ut om hypnotisørens instruksjoner. Instruksjonene er som regel inntrengende, enstonige og rytmiske hørselsinntrykk som virker søvndyssende, men samtidig holder rapporten ved like. Hypnosen mangler ellers søvnens fysiologiske virkninger på åndedrett, puls og så videre. Den hypnotiserte er i regelen på det rene med sin tilstand og husker det som er foregått under hypnosen, om den ikke var så dyp at rapporten har gått for seg under bevissthetenes terskel.

Som behandlingsform

Hypnose brukes en del i behandling av smertetilstander. Den innsnevrede bevisstheten for sanseinntrykk under hypnose gjør at smerte for en periode kan lindres eller bli nesten helt borte. Hypnose brukes også av og til for å hjelpe personer til å huske særlig dramatiske eller skremmende opplevelser (traumer) som tilsynelatende er glemt, men som fortsatt likevel plager personen. Hypnotisøren kan også gi instruksjoner om følelsesinnstillinger og handlinger som skal virkeliggjøres på et senere tidspunkt enn hypnosen. Dette har vært forsøkt benyttet for å endre atferd, for eksempel røykeavvenning, endring av spisevaner, med noe suksess. Men påvirkning av atferd og sanseopplevelser er sterkere mens personen er under hypnose enn etter at hypnosen er over.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg