Indremedisin er en medisinsk grunndisiplin og et spesialfag. Som grunndisiplin arbeider den med den generelle sykdomslære, hvordan sykdom oppstår og arter seg, og prinsippene i behandlingslæren. Som spesialfag omfatter den sykdommer i kroppens indre som kan behandles uten operative inngrep, fortrinnsvis med regulering av livsførselen, dietter, medikamenter og til dels fysikalsk terapi. Typiske eksempler er sykdommer i hjerte og lunger, fordøyelsesorganer, blod og stoffskiftet.

Faktaboks

Også kjent som

intern medisin

Leger med indremedisinsk spesialutdannelse kalles indremedisinere eller internister.

Som spesialfag er indremedisin vokst frem parallelt med kirurgien. Alle større sykehus har en indremedisinsk avdeling, oftest benevnt «medisinsk avdeling», forkortet med. avd. Medisinens raske utvikling har ført med seg en økende subspesialisering innen indremedisin, både når det gjelder egne sykeavdelinger, laboratorier og personale. Det finnes for eksempel egne observasjonsavdelinger, egne laboratorier for allergiske lidelser (astma), eller for hormonelle, også kalt indresekretoriske sykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg