50 år gammel kvinne med feber og smerter i ryggen på venstre side. På det første bildet (øverst til venstre) sees en stor byll (abscess) baktil i venstre nyre (til høyre i bildet). Deretter legges pasienten på magen. Byllen tømmes ved hjelp av et dren som plasseres korrekt ved hjelp av Seldinger-teknikk.
/Radiopaedia.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Intervensjonsradiologi er et fagområde hvor radiologer ved hjelp av røntgengjennomlysning, CT, ultralyd eller MR, manøvrerer nåler eller katetre til et sykelig område i kroppen for å ta vevsprøver eller behandle pasienten.

Faktaboks

Uttale
intervensjˈonsradiologi

Siden det store gjennombruddet i 1953, da Sven-Ivar Seldinger introduserte en prosedyre for sikker tilgang til blodårer, Seldinger-teknikken, har omfanget og kompleksiteten av slike bildeveiledete mini-invasive prosedyrer bare økt på. Blant en rekke eksempler på behandlingsmetoder kan nevnes utblokking av trange blodårer med ballongkateter, innsetting av metallstenter i hjertets trange kranskar eller i en utposet og utvidet hovedpulsåre i buken og rask behandling av hjerneslag med uthenting av en trombe fra de små blodkarene i hjernen. Blødende kar, svulstkar eller karmisdannelser kan stoppes (emboliseres) ved innsetting av faste eller flytende tetningsmidler. Videre kan galle- eller urinveier dreneres når det foreligger tømningshinder, fremmedlegemer kan hentes ut fra kroppens hulrom og abscesser og væskeansamlinger punkteres og dreneres vekk. Kreftbehandlingen benytter både lokal intervensjon og varmebehandling med laser, ultralyd og mikrobølger eller lokal kuldebehandling, og embolisering av svulstvev kan eventuelt kombineres med lokal cellegift eller strålebehanding.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg