Kjønnstesting er bestemmelse av en persons biologiske kjønn. I idretten ble dette først innført i friidretten på 1960-tallet for å hindre menn i å konkurrere i kvinneklasser. Siden da har ulike metoder blitt benyttet for å kontrollere biologisk kjønn i idrettskonkurranser. I dag er det målinger av testosteronnivåer som avgjør hvem som kan stille i kvinneklasser.

Historikk

De første kjønnstestene i idretten ble gjennomført i internasjonale friidrettsstevner på 1960-tallet og var et resultat av flere kjente tilfeller av juks. I begynnelsen bestod kjønnstestene av fysiske legeundersøkelser av kvinnelige utøvere, og var obligatoriske ved store mesterskap. I 1968 førte protester til at undersøkelsene ble byttet ut med kromosomtester, men det viste seg at disse hadde store metodiske svakheter. I årene som gikk forekom det flere tilfeller hvor utøvere først ble mistenkt for å oppgi feil kjønn og fratatt medaljer, for så å bli renvasket. I 1992 stanset det internasjonale friidrettsforbundet de obligatoriske kjønnstestene, og i 1999 gjorde den internasjonale olympiske komite det samme.

Kjønnstesting i idretten ble på nytt aktualisert i 2009 da den Sørafrikanske mellomdistanseløperen Caster Semenya ble mistenkt for å være mann. Semenya hadde en tilstand man med en sekkebetegnelse kaller hyperandrogenisme, en tilstand som kan ha flere årsaker og som resulterer i høyere verdier av testosteron enn det som er vanlig hos kvinner. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) mente at hun dro en urettmessig fordel av tilstanden, og påla henne å ta medisiner som skulle undertrykke testosteronproduksjonen. IAAFs pålegg ble imidlertid anket til Idrettens Internasjonale Voldgiftsdomstol (CAS), som i 2015 fant at dette var i strid med internasjonale regler. I 2018 innførte det internasjonale friidrettsforbundet en regel som sa at kvinnelige mellomdistanseløpere måtte kunne dokumentere en lavere testosteronkonsentrasjon i blodet enn 5 nmol/L de siste 6 månedene før konkurranser. Også denne regelen ble klaget inn til CAS, men denne gangen falt klagen og regelen gjelder fremdeles.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Simpson J; Ljungqvist A; Ferguson-Smith MA; de la Chapelle, A; Elsas, L J; Ehrhardt, A A; Genel, M; Ferris, E A; Carlson, A (September 2000). «Gender verification in the Olympics». Genetics in medicine: official journal of American College of Medical Genetics, 2000. 284 (12): 1568–9
  • Drange, Mads. Medaljenes pris. Dopingens moderne historie. Pax, 2017.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg