Virkningsmekanismen til kloramfenikol i bakterier.
.

Kloramfenikol er et antibiotikum som først og fremst brukes som øyesalve og øyedråper mot infeksjoner i øynene. Kloramfenikol kan gis intravenøst i behandlingen av alvorlige infeksjoner som sepsis (blodforgiftning) og hjernehinnebetennelse (meningitt).

Faktaboks

Uttale
kloramfenikˈol

Virkningsmekanisme

Kloramfenikol hemmer formeringen eller veksten av bakterier (bakteriostatisk). Dette skjer ved at kloramfenikol binder seg til bakteriens ribosomer og hindrer dannelsen av proteiner som er nødvendige for bakteriens formering og vekst.

Kloramfenikol virker mot flere typer bakterier og blir derfor regnet som et bredspektret antibiotikum. Eksempler på bakterier som hemmes er gule stafylokokker, pneumokokker og E. coli.

Bruk

Kloramfenikol brukes hovedsakelig til å behandle øyekatarr (konjunktivitt) forårsaket av bakterier.

Kloramfenikol bruke også på sykehus mot alvorlige infeksjoner. Det er ikke førstevalget fordi det som regel finnes andre alternativer som er mer egnet.

Preparater

Preparater med kloramfenikol finnes i form av øyedråper, øyesalve og pulver til injeksjon.

Bivirkninger

Kloramfenikol i salve kan gi forbigående tilsløret syn.

Sjeldne bivirkninger av kloramfenikol i øynene kan være lokale infeksjoner og betennelse i øyet (synsnervebetennelse).

Forsiktighetsregler

Injeksjoner med kloramfenikol frarådes i siste del av svangerskapet og under amming siden det kan bli overført til barnet. Nyfødte som får kloramfenikolinjeksjon kan utvikle et såkalt «grey baby syndrome». Det er en potensielt dødelig tilstand som kan ramme nyfødte barn som eksponeresfor kloramfenikol.

Kloramfenikol skilles ut i nyrene og i leveren. Legemiddelet kan hope seg opp hos personer som har nedsatt funksjon av leveren og/eller nyrene.

Bruk av kontaktlinser bør unngås under behandling med kloramfenikol i øynene da dette kan forlenge behandlingstiden eller forverre bakterieinfeksjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg