Klorpromazin er et førstegenerasjons høydose antipsykotikum som demper psykotiske symptomer, som for eksempel vrangforestillinger ved schizofreni. Legemidlet regnes som et førstegenerasjons høydoseantipsykotika fordi det må doseres i høye doser for å gi effekt.

Faktaboks

Uttale
klorpromazˈin

Virkning

Virkningen av klorpromazin kommer hovedsakelig av at det blokkerer effekten av dopamin ved å binde seg til dopaminerge D2-reseptorer i hjernen. Dopamin bidrar vanligvis til å regulere funksjoner som belønning, motivasjon, motorikk og produksjon av prolaktin. Psykose antas å komme av en ubalanse av dopamin i noen deler av hjernen. Ved å blokkere noen av disse reseptorene dempes den dopaminerge overaktiviteten i hjernen. Dermed kan man dempe symptomene ved psykose, som vrangforestillinger, hallusinasjoner og tankeforstyrrelser.

Dopamin er ikke det eneste signalstoffet (nevrotransmittor) som klorpromazin har en effekt på. Klorpromazin påvirker også andre funksjoner i kroppen ved å påvirke signalstoffer som regulerer appetitt, sammentrekning av glatte muskler, spyttdannelse, og blodtrykk. Bivirkninger kan derfor stamme fra påvirkningen av dopamin og disse signalstoffene.

Bivirkninger

De vanligste bivirkningene er munntørrhet, svimmelhet, hjerterytmeforstyrrelse og vektøkning. Mer sjeldne bivirkninger inkluderer blodtrykksfall, rastløshet og parkinsonisme. De siste årene har man gått over til andregenerasjons antipsykotika fordi disse har mindre risiko for alvorlige bivirkninger.

Historie 

Klorpromazin ble for første gang produsert i 1950 av Paul Charpentier, i laboratoriene til Rhône-Poulenc. Dette var det første effektive antipsykotikumet som ble syntetisert og startet den første bølgen av antipsykotika. Videre kom flere antipsykotika på det norske markedet som ga flere alternativer for behandling av diverse psykiske lidelser. Klorpromazin ble avregistrert i 2007 grunnet alvorlige bivirkninger, men kan bli forskrevet på godkjenningsfritak.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

  • Norsk Legemiddelhåndbok: Antipsykotika

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg