Legionærsykdom er en sykdom som skyldes bakterien Legionella pneumophila. Bakterien gir lungebetennelse, mageproblemer og hodepine. Sykdommen ble første gang identifisert i 1976 da det opptrådte en epidemi med lungebetennelse (pneumoni) som hovedmanifestasjon blant krigsveteraner som var samlet til møte i Den amerikanske legion (derav navnet) i Philadelphia, USA. Siden er legionærsykdom blitt diagnostisert verden over.

Faktaboks

Uttale
legionˈærsykdom

Senere analyser har vist at sykdommen har opptrådt tidligere. Bakterien er påvist i analysemateriale fra 1940-årene.

I henholdsvis 2001 og 2005 har det i Norge vært omfattende utbrudd av legionellose i Stavanger og i Fredrikstad-Sarpsborgområdet. I begge tilfeller krevde det stor innsats å identifisere smittekilden. Det forekommer også enkelttilfeller av legionærsykdom hos personer som ofte er smittet i utlandet.

Smitteveier

Bakterien kommer ned i lungene ved at man puster inn små vanndråper, vannaerosoler, som inneholder bakterien. Smitten kommer som regel fra ventilasjonsanlegg og luftfuktingsanlegg, som avgir aerosoler, for eksempel i hoteller, fabrikker og offentlige bygninger. Smitte fra person til person forekommer ikke. Inkubasjonstiden er vanligvis to til ti dager.

Symptomer

I tillegg til pneumoni har pasienten ofte magesymptomer og hodepine og opplever dessuten psykiske forandringer. Sykdommen kan ha et alvorlig forløp med betydelig dødelighet, særlig hos eldre og immunsvekkede.

Behandling

Infeksjonen behandles med spesielle antibiotika. Andre behandlingstiltak, som respiratorbehandling, kan også være aktuelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg