Leppekreft er kreft i huden på leppene, nærmere bestemt den røde delen av leppene som utgjør inngangen til munnhulen. Fordi denne delen av huden er rødere og tynnere, er den egentlig å oppfatte som en del av munnhulen.

Flere kreftformer kan oppstå i denne delen av munnhulen, men i over ni av ti tilfeller utgår kreftcellene fra keratinocytter (hornceller). Plateepitelkarsinom er den langt vanligste formen for slik keratinocyttkarsinom, og oftest er det underleppen som blir angrepet.

Forekomst

Det er om lag 80 til 100 nye tilfeller av leppekreft per år i Norge. Kreftformen har tidligere vært mye hyppigere hos menn enn hos kvinner, men forskjellen er i ferd med å jevne seg ut.

Risikofaktorer

Viktige risikofaktorer til slik leppekreft er bruk av tobakk, både røyking og snus, ultrafiolett stråling fra solen og bruk av immundempende behandling.

Ved kreft i bakre del av munnhulen er vortevirus (HPV) en risikofaktor, men sammenhengen er ikke like sikker i fremre del av munnhulen som på leppene.

Sykdomsforløp

Kreftsvulsten begynner gjerne som et sår med skorpe som ikke vil gro ordentlig. Etter hvert utvikles ofte en fortykkelse med sårdannelse i midten.

Leppekreft sprer seg relativt sjelden, og oftest sent i forløpet. Den sprer seg først til lymfeknuter under kjeven eller på halsen.

Behandling

Leppekreft behandles først og fremst med kirurgisk eksisjon, men strålebehandling er også svært effektiv. Ofte må det gjøres mer omfattende kirurgisk inngrep i form av plastisk kirurgi.

Prognose

Prognosen er svært god. Mindre enn fem prosent av pasienter med leppekreft dør av denne sykdommen. Det er en viss risiko for lokalt tilbakefall eller ny primærsvulst hvis man ikke behandler hele lepperødt, det vil si den ytre, røde delen av leppene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg