Leukotriener er en gruppe beslektede molekyler som stimulerer betennelse og som produseres i en rekke hvite blodceller, som granulocytter, mastceller, monocytter og makrofager. Betennelsescellene lager leukotriener ved å bryte ned arakidonsyre, som igjen stammer fra nedbrytning av fosfolipider.

Faktaboks

Uttale
leukotriˈener

Leukotrienene virker betennelsesfremmende ved at hvite blodceller tiltrekkes, og det blir lekkasje av blodplasma og plasmaproteiner ut i vevet. Videre har de ulike leukotrienene en rekke spesifikke virkninger på ulike organer. For eksempel vil leukotriener gi økt slimproduksjon, væskeopphopning (ødem) i slimhinnen og sammentrekning av glatt bronkialmuskulatur i luftveiene. I og med at disse effektene tilsvarer det man ser i bronkiene ved astma, har det vært en utstrakt forskning på leukotrienenes betydning ved denne sykdomstilstanden. Man har kommet frem til at leukotrienene har betydning ved astma, og det er utviklet legemidler som blokkerer virkningen av leukotriener, leukotrienantagonister. Slike legemidler brukes også for å behandle høysnue (allergisk rhinitt).

Leukotrienene synes å ha betydning også ved en rekke andre betennelsessykdommer, for eksempel revmatiske sykdommer og tarmsykdommer med betennelse, for eksempel ulcerøs colitt og Crohns sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg