Øye.

Øye. Illustrasjonen viser høyre øye gjennomskåret, sett ovenfra, og med de enkelte lag skilt fra hverandre.

Av /KF-arkiv ※.

Linsen er et gjennomsiktig, bikonvekst legeme som ligger inne i øyet, bak regnbuehinnen og pupillen og foran glasslegemet. Linsen inngår sammen med hornhinnen i øyets lysbrytende system. Linsen består av epitelceller som for det meste er langstrakte og utgjør linsefibrene, samt en tynn, elastisk linsekapsel som omgir hele linsen.

Faktaboks

Også kjent som

lens crystallina

Struktur

Man deler gjerne linsen inn i linsekjernen (innerst) og linsebarken (ytterst), selv om det ikke er noen presis anatomisk grense mellom disse. Linsen holdes på plass av tallrike fine tråder (zonula Zinni, zonula ciliaris), som går fra linsekapselens perifere deler (linseekvator) til strålelegemet.

Linsen vokser gjennom hele livet ved at nye cellelag lagres utenpå de gamle, og den øker i vekt fra cirka 65 milligram ved fødselen til cirka 250 milligram ved 70-års alder. Hos voksne har den en diameter på 9–10 millimeter, mens tykkelsen gjerne er 4–5 millimeter.

Linsen har ingen blodforsyning og ernæres derfor via kammervannet.

Funksjon

I motsetning til hornhinnen kan linsen endre sin brytende kraft. Så lenge linsevevet er ganske mykt, reguleres linsens lysbrytning raskt og ubevisst ved det man kaller akkomodasjon. Herved slakkes draget i zonulatrådene når man skal se på nært hold. Den elastiske linsekapselen, som ved avstandssyn (akkomodasjonshvile) er strukket ut av stramme zonulatråder, vil da trekke seg sammen og øke linsens krumning og derved lysbrytning. Med økende alder blir linsen stivere, og akkomodasjonsevnen svekkes og er stort sett tapt rundt 60 års alder. Dette er grunnen til at eldre personer må ha en lesebrille, selv om de på avstand har godt syn uten brille.

Hvis linsen blir uklar, kalles tilstanden for grå stær (katarakt).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg