Motilitetsforstyrrelser er tilstander kjennetegnet av at tarmbevegelsene ikke lenger fungerer normalt, noe som ofte stammer fra feil i fordøyelseskanalens vegg. Funksjonen i de ulike delene av fordøyelseskanalen er avhengig av spesielle bevegelsesmønstre i veggmuskulaturen. Maten og tarminnholdet skal eltes, lagres, flyttes og blandes i en nøye koordinert rekkefølge som involverer mange muskelfibrer. Bevegelsene i tarmveggen styres av et sinnrikt nervesystem som er innebygd i tarmveggen (det enteriske nervesystemet) og påvirkes i tillegg via andre nervefibrer.

Faktaboks

Uttale
motilitˈetsforstyrrelser

Årsaker

Det er mange sykdommer som kan føre til motilitetsforstyrrelser. Felles for disse sykdommene er at de påvirker enten nervene som styrer tarmen, eller musklene i tarmveggen.

Diabetes er en tilstand som kan medføre svekkelse av muskelaktiviteten i magesekken, mens sklerodermi gir nærmest opphevet bevegelighet i spiserøret slik at man får problemer med å svelge mat. Andre tilstander er dårligere definert, men felles for dem er at det normale bevegelsesmønsteret som dels elter og dels skyver tarminnholdet gjennom fordøyelseskanalen, er forstyrret.

Symptomer

Symptomene på motilitetsforstyrrelser avhenger av hvilket avsnitt av fordøyelseskanalen som er rammet. Spiserørsproblemer gir ofte svelgbesvær eller brystsmerter, tømmingsproblemer i magesekken gir typisk kvalme og en følelse av oppfylthet etter måltider. Forstyrrelser i tynntarmen eller tykktarmen gir ofte mer diffuse magesmerter eller avføringsforandringer.

Diagnose

Noen av tarmbevegelsene kan måles ved hjelp av spesialutstyr, manometrisk utstyr. Ved å måle trykkforandringer inne i tarmen kan man si noe om muskelaktiviteten. Trykkfølerne kan plasseres i spiserøret, magesekken eller tynntarmen, og kan gi et øyeblikksbilde, eller man kan koble dem til en registreringsenhet som kan lagre bevegelsesmønsteret over for eksempel 24 timer.

Behandling

Behandlingen av motilitetsforstyrrelser er ofte vanskelig, men det finnes legemidler som både hemmer og stimulerer aktiviteten i tarmen. Det kreves imidlertid en grundig utredning før man kan si hvilket legemiddel som er best egnet i hvert enkelt tilfelle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg