Munn-til-munn gis ved at førstehjelperen løfter frem haken på pasienten, holder for pasientens nese og blåser til brystet hever seg. Den vanligste årsaken til at man ikke får det til er at man ikke holder tilstrekkelig frie luftveeri eller at man ikke får til en tett nok omslutning av munnen rundt pasientens munn
/Copyright Lærdal Medical AS..

Munn til munn metoden er kunstig åndedrett som gis ved at hjelperen blåser luft inn i lungene til personer som selv ikke kan puste, vanligvis ved hjertestans.

Faktaboks

Også kjent som
munn-til-munn(-nese)-ventilasjon

Bakgrunn

En person med hjertestans vil ikke selv kunne puste og det oksygenet som er i blodet og vevene vil derfor raskt brukes opp av kroppens celler. Oksygeninnholdet i utåndingsluften fra hjelperen er noe lavere enn i vanlig luft men er likevel tilstrekkelig til å gi pasientens blod et tilfredsstillende oksygeninnhold. Oksygenet som blåses ned i lungene vil tas opp av blodet, men siden hjertet ikke slår må brystkompresjoner til for at blodet skal sirkulerer fra lungene og ut til kroppens celler.

Fremgangsmåte

Den generelle fremgangsmåten til en livløs person er beskrevet under førstehjelp og under hjerte-lunge-redning. I det følgende beskrives kun selve fremgangsmåten for å få til en innblåsning på en voksen person med hjertestans, og det er ikke farlig å øve dette på en god venn.

  1. Hjelperen må sette seg på kne ved siden av pasientens hode og bøye seg ned slik at hjelperens ansikt kommer rett over pasientens ansikt.
  2. Hjelperen plasser pekefinger og langefinger med den ene hånden under pasientens hake for å løfte haken frem samtidig som en lett bøy i pasientens nakke oppnås. Tommel og pekefinger på den andre hånden holder for pasientens nese.
  3. Hjelperen plasserer så sin egen munn over pasienten og prøver å få til en tett omslutning. Hos små barn legges munnen over både munn- og neseåpning samtidig.
  4. Hjelperen blåser så og ser gjerne sidelengs for å se at brystet hever seg. Det holder å blåse til brystet akkurat hever seg. Om hjelperen ikke får til å blåse skyldes dette vanligvis at pasienten ikke har frie luftveier og det hjelper vanligvis å løfte haken noe mer opp. Lekkasje av luft under innblåsningen på grunn av ikke helt tett omslutning rundt pasientens munn er også vanlig.
  5. Etter to innblåsninger fortsetter man med 30 brystkompresjoner før nye to innblåsninger og så videre.

Hos barn og hos druknede (eller andre med kvelning) bør det gis 5 innblåsninger før man starter hjertekompresjoner.

Andre forhold

Om hjelperen ikke får til innblåsninger eller ønsker å avstå fra dette er det også et alternativ at man bare gir brystkompresjoner. Operatører på telefon 113 kan gi nærmere veiledning i dette underveis i gjenopplivingen.

Det finnes også enkle ansiktsmasker som tar liten plass, og som kan brukes for å unngå all direkte forbindelse mellom hjelperens og pasientens munn.

Smittefaren ved munn-til-munn-metoden regnes som forsvinnende liten.

Historie

Prinsippet ble beskrevet første gang i Bibelen, 2. Kongebok, kapittel 4, vers 34

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg