Nøtteknekkerøsofagus er en tilstand med diffuse, krampaktige sammentrekninger i spiserøret.

Faktaboks

Etymologi
av gresk oisofagos, ‘spiserør’

Årsaker

Nøtteknekkerøsofagus er en forstyrrelse i det normale, peristaltiske (se peristaltikk) bevegelsesmønsteret i spiserøret. Man vet ikke hva dette kommer av, men den presise koordineringen som styrer musklene i spiserørsveggen er forstyrret. Dette fører til svært kraftige, dårlig koordinerte sammentrekninger i muskulaturen.

Symptomer og tegn

Tilstanden gir svelgevansker hos 30–60 prosent av pasientene. Mange plages også med klemmende eller pressende smerter bak brystbeinet. Mange pasienter utredes ofte først for hjertesykdom, fordi symptomene kan likne helt på de en ser ved for eksempel hjertekrampe (angina pectoris).

Diagnose

Diagnosen kan stilles ved en enkel røntgenundersøkelse av spiserøret, ved hjelp av kontrastmiddel. Trykkmålinger kan gi ytterligere informasjon om omfanget og graden av tilstanden. Hjertesykdom er ofte en differensialdiagnose som må utelukkes, og nøtteknekkerøsofagus er den hyppigste årsaken til såkalt non-cardiac chest pain (smerter i brystet som ikke skyldes hjertet).

Behandling

Ulike typer medisinsk behandling har vært forsøkt, men ingen er spesielt effektive. Kalsiumantagonister er legemidler som virker avslappende på glatt muskulatur, og som ofte brukes i forbindelse med hjerte- og karsykdommer. Disse ser ut til å ha effekt hos en del av pasientene med nøtteknekkerøsofagus. Nitrater, som har en lignende effekt, har også vært forsøkt, men med mer usikre resultater.

En forklaring på tilstanden, sammen med en forsikring om at det ikke foreligger hjertesykdom som årsak til symptomene, vil ofte være til god hjelp. En del vil også lære andre måter å håndtere tilstanden på. For eksempel det å vite at anfall kan utløses av å drikke kalde drikker fort, gjør at man unngår dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg