Nyresykdommer er sykdommer i nyrenes blodkar, nyrenøster (glomeruli) og urinsamlesystem. Nyresykdommer kan ha svært mange ulike årsaker. Man skiller gjerne mellom akutt nyresykdom eller nyreskade og kronisk nyresykdom.

Nyresykdom kan være uten symptomer i en tidlig fase. Nyreskade er tegn på skade i nyrene enten i form av blod i urinen (hematuri) eller protein i urinen (proteinuri), eller nyresvikt, altså nedsatt nyrefunksjon.

Akutt nyresykdom

Akutt nyresykdom kan medføre akutt nyresvikt med tap av nyrefunksjon i løpet av få dager eller uker. Tilstanden viser seg oftest med redusert urinproduksjon og hevelser (ødem) i kroppen på grunn av væskeopphopning. Tilstanden oppstår oftest på sykehus som ledd i annen alvorlig sykdom eller etter store operasjoner.

Andre vanlige årsaker er soppforgiftning eller andre gifter (toksiner) eller medisiner.

Kronisk nyresykdom

De fleste nyresykdommer har et mer kronisk forløp og kan bestå i årevis. I en del tilfeller kan de utvikle seg til endestadium av nyresvikt med behov for dialysebehandling eller nyretransplantasjon. Kronisk nyresykdom kan være svært symptomfattig og blir derfor oftest påvist tilfeldig. Diagnosen kronisk nyresykdom kan mistenkes ved funn av blod eller protein i urinen og ved blodprøver som viser nedsatt nyrefunksjon.

Årsaker

Høyt blodtrykk og diabetes forårsaker omkring halvparten av tilfellene av kronisk nyresykdom. Høyt blodtrykk kan både være et tegn på nyresykdom og er dessuten i seg selv den hyppigste årsaken til nyresykdom, og betegnes da nefrosklerose. Nyresykdom som skyldes diabetes kalles diabetisk nefropati.

Mindre vanlige årsaker er medfødte misdannelser, cystenyresykdom, kronisk betennelse i nyrenes karnøster (glomerulonefritt) og kroniske infeksjoner.

Behandling

Behandlingen av kronisk nyresykdom kan i noen tilfeller være spesifikk og rette seg mot årsaken. Blodtrykkskontroll er viktig og ved mer uttalt sykdom gis det også medikamentell behandling for å korrigere stoffskifteforstyrrelser som følger med nyresvikten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg