Offshorehelsetjeneste er en samlebetegnelse på den helsetjeneste som operatørselskapene i petroleumsvirksomheten har ansvar for å drive på faste og flyttbare innretninger på norsk kontinentalsokkel. Tjenesten er hjemlet i petroleumsloven (lov 29. nov. 1996 nr. 72) med tilhørende forskrifter.

I tillegg til vanlig bedriftshelsetjeneste etter arbeidsmiljølovgivningen, har operatørselskapene plikt til å sørge for allmennhelsetjeneste, helsemessige beredskapstiltak, syketransport og forsvarlige hygieniske forhold som ledd i det totale sikkerhetsarbeidet.

Det er gjennom forskrift stilt krav om at det på enhver bemannet innretning skal være minst én offentlig godkjent sykepleier. Denne skal til enhver tid kunne oppnå kontakt med vaktlege på land. Slik skal de som arbeider og bor på offshoreinstallasjoner, være sikret en helsetjeneste som minst er av samme standard som norsk kommunehelsetjeneste for øvrig. Petroleumstilsynet fører tilsyn med bedriftshelsetjenesten, mens Statens helsetilsyn gjennom Helsetilsynet i Rogaland fører tilsyn med etterlevelse av de øvrige kravene som stilles til helsetjenesten i petroleumsvirksomheten.

Det er også i egen forskrift gitt bestemmelser om særlige krav til helse for arbeidstagere i petroleumsvirksomheten for å ivareta sikkerheten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg