Oksalsyre er en organisk syre som finnes i mange planter, og i spesielt store mengder i spinat og rabarbra.

Oksalsyrens salter kalles oksalater. Kalsiumsaltet av oksalsyre (kalsiumoksalat) er svært tungt løselig i vann. Disse kalsiumoksalatene avleires lett i nyrenes rørsystem (tubuli), og er grunnen til at inntak av store mengder mat med mye oksalsyre kan føre til nyrestein.

Oksalsyre er giftig i store mengder fordi den sterke syreeffekten kan være skadelig for tarmens slimhinner, men matvarer med mye oksalsyre inntas sjelden i slike mengder at det har noen praktisk betydning for verken giftvirkning eller kalsiumtilførselen.

Den kjemiske formelen for oksalsyre er HOOC-COOH.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg