Papovavirus er virus som tilhører det som tidligere ble kalt familien Papovaviridae. De to slektene, papillomavirus og polyomavirus er nå klassifisert i hver sin familie, henholdsvis Papillomaviridae og Polyomaviridae.

Faktaboks

Uttale
papˈovavirus
Også kjent som
papilloma-polyoma-vacuolating agent virus

Felles for papillomavirus og polyomavirus er at de har et kort dobbelttrådet DNA som arvemateriale, at proteinkappen er mangekantet og at de ikke har membran. De fleste kan utløse svulstdannelse hos visse vertsdyr.

Papillomavirus og polyomavirus skilles fra hverandre på basis av størrelse, arvematerialets karakter, antigener (som slippes ut når viruset går i stykker) og biologiske egenskaper. Papovavirus-partikler består av en mangekantet ytterkappe med en diameter på rundt 45 nanometer (polyomavirus) eller 55 nanometer (papillomavirus).

Kappen består av 72 like enkeltkomponenter og omslutter arvematerialet som er sirkulært dobbelttrådet DNA. I vertscellen opptrer virus-DNA i kjernen som et minikromosom. Virus-DNA replikerer, og virusoppbygging skjer i vertscellens kjerne. Papovavirus-partikler inneholder ikke fettstoffer eller karbohydrater og er motstandsdyktige mot løsestoffer, syre og varmebehandling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg