Utbredt tilfelle av bulløs pemfigoid
Uttalt tilfelle av bulløs pemfigoid. Fordi blemmene består av alle overhudens lag, er blemmene forholdsvis robuste og kan være intakte i flere dager.
Utbredt tilfelle av bulløs pemfigoid
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Bulløs pemfigoid
DermNet New Zealand.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Bulløs pemfigoid er en sjelden tilstand i gruppen kroniske autoimmune blemmesykdommer. Bulløs pemfigoid forekommer særlig hos eldre. Risikoen for å utvikle sykdommen synes å øke med alderen.

Faktaboks

Uttale

bullˈøs pemfigoˈid

Etymologi
av gresk pemfix, ‘blemme’, og -eidos, ‘lik’

Årsak

Bulløs pemfigoid er en organspesifikk, autoimmun sykdom. Antistoffene som produseres av immunsystemet ved denne sykdommen ødelegger festestrukturer mellom overhuden og lærhuden (hemidesmosomene). Resultatet er at overhuden kan løsne, og det oppstår blemmer i huden. Blemmenes tak består av alle lag i overhuden.

Symptomer

Det typiske funnet er opptil flere centimeterstore, væskefylte blemmer, som er spredt på kroppen, armene og bena. Når blemmene brister, oppstår det overfladiske sår. Kløen kan ofte være sjenerende. Tidlig i forløpet er det ikke alltid synlige blemmer og utslettet kan lett mistolkes som et eksem. Allmenntilstanden er vanligvis ikke påvirket. Sykdommen har et kronisk, svingende forløp, og den forårsaker vanligvis store plager hvis den ikke blir behandlet.

Diagnose

Diagnosen bekreftes ved hjelp av hudbiopsier, som undersøkes histologisk og immunhistokjemisk. Ved immunhistokjemi påvises antistoffer som sitter på festestrukturene i overgangssonen mellom lærhuden og overhuden. Disse antistoffene kan også påvises i blodet.

Behandling

Behandlingen går ut på at en demper immunsystemet. I første omgang kan man forsøke lokalbehandling med sterke steroidkremer. I mange tilfeller er det nødvendig å legge til systemisk behandling, først og fremst kortikosteroider, i mer alvorlige tilfeller også andre immundempende legemidler. I de fleste tilfellene vil behandlingen vare hele livet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg