Perimetri er metoder som benyttes til å undersøke øynenes synsfelt. Det finnes en rekke forskjellige metoder, fra helt enkle manuelle metoder for påvisning av synsfeltets yttergrenser til meget avanserte datastyrte teknikker. Sistnevnte gir en nøyaktig kartlegging av lysfølsomheten i hele synsfeltet (autoperimetri).

Faktaboks

Uttale
perimetrˈi
Etymologi
av peri- og gresk metron, ‘mål’

Hvis objektet som benyttet til undersøkelsen er bevegelig, kalles metoden kinetisk perimetri. Brukes stillestående, kortvarige lysglimt kalles metoden statisk perimetri.

Synsfeltet kan undersøkes til ett øye av gangen (monokulær perimetri) eller når begge øynene brukes samtidig (binokulær perimetri).

Manuell metode

Enklest og hurtigst undersøkes synsfeltet ved en konfrontasjonstest, gjerne kalt Donders' metode, som ble introdusert av den nederlandske legen Franciscus Cornelis Donders (1818–1889).

Undersøkeren sitter cirka én meter foran den som skal undersøkes. Sistnevnte dekker sitt ene øye med hånden og ser hele tiden med sitt andre øye inn i undersøkerens motsidige øye. Begge har sitt andre øye tildekket. Undersøkeren beveger så langsomt sin viftende hånd inn mot midten av synsfeltet inntil «pasienten» registrerer at hånden er i bevegelse. Undersøkeren sammenligner derved pasientens synsfelt med sitt eget.

Undersøkelsen er bare egnet til å oppdage større synsfeltutfall, men er til dette meget viktig, for eksempel for å oppdage synsfeltutfall ved hjerneslag, hypofysesvulster, netthinneløsning og grønn stær.

Instrumenter

For undersøkelse av synsfeltet kan man også benytte et perimeter. Hvis fremgangen i undersøkelsesprosessen er mer eller mindre automatisert med datamaskiner, kalles instrumentet et autoperimeter.

Kinetisk perimetri

Kinetisk eller dynamisk perimetri vil si at objektet som skal betraktes beveger seg. Eksempler på slike metoder er kampimetri og Goldmann perimetri.

Goldmann perimetri er en avansert form for synsfeltundersøkelse. Pasienten sitter og ser inn i Goldmanns perimeter, som er en halvkule hvor et bevegelig lyspunkt projiseres i forskjellige retninger på halvkulens innside. Goldmann perimetri gir en meget standardisert og god undersøkelse av hele synsfeltet.

Statisk perimetri

Ved statisk perimetri tester man det forventede synsfeltet ved at lysfølsomheten undersøkes med små lysglimt av varierende intensitet i gitte punkter i synsfeltet. Testingen foregår tilsynelatende tilfeldig, slik at pasienten ikke vet hvor neste lysblink kommer.

Det finnes en rekke autoperimetere som tester synsfeltet basert på denne teknikken. Autoperimetrene har vanligvis ulike testprogrammer for forskjellig bruk, for eksempel screeningprogrammer og programmer spesielt egnet for påvisning av synsfeltdefekter som følge av grønn stær.

Som regel testes ett øye ad gangen, men det finnes også mulighet for synsfeltvurdering ved samtidig bruk av begge øyne, for eksempel som ledd i førerkortvurdering.

Autoperimetrene har blant annet den fordel at hjelpepersonell raskt kan lære å betjene dem.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg