Pleuraeffusjon.

Pleuraeffusjon. Økning av pleuravæske i spalten mellom de to pleurahinnene er en hyppig komplikasjon ved pleurabetennelse. Illustrasjonen viser pleurahinnene og en økning av pleuravæsken.

Av /KF-arkiv ※.

Pleuravæske er økt mengde væske i pleurahulen. Dette kan skyldes betennelse eller kreft i pleura. Hjertesvikt er også en vanlig årsak.

Faktaboks

Også kjent som

pleuraeffusjon

Ved lett økt pleuravæske er det som regel ingen symptomer, men ved stor økning kan pasienten bli tungpustet. Tilstanden avdekkes med legeundersøkelse og bildeundersøkelse. Man kan også tappe væske fra pleura.

Behandling og prognose er helt avhengig av underliggende årsak.

Bakgrunn

Pleura (brysthinnen) består av to blader, pleura parietalis, som kler innsiden av brystkassen, og pleura visceralis, som kler lungenes overflate. Mellom disse bladene av pleura er det normalt et tynt væskesjikt. Dette væskesjiktet holdes på et konstant nivå ved at det er balanse mellom produksjon og absorpsjon av væske. Hvis denne balansen forrykkes, ved at det enten blir produsert mer væske enn normalt eller absorpsjonen hindres, vil det bli for mye væske mellom de to pleurabladene. Denne økte mengden væske i pleurahulen kan komme opp i flere liter.

Årsaker

Betennelse

Betennelse i pleura, såkalt pleuritt, kan gi opphav til økt mengde pleuravæske (pleuraeffusjon). Eksempler er infeksjonssykdommer som lungebetennelse, tuberkulose og virale pleuritter. Ikke-infeksiøse betennelsestilstander i pleura kan være forårsaket av bindevevssykdommer, som systemisk lupus erythematosus og leddgikt.

Kreft

Kreft i pleura er også en relativt hyppig årsak til pleuravæske. Kreftcellene vil vanligvis stamme fra kreft i andre organer og er et tegn på spredning fra den primære kreftsvulsten. Kreft kan også oppstå i pleura primært. Denne kreftformen kalles malignt mesoteliom og sees i alt vesentlig grad som følge av at pasienten har vært eksponert for asbest.

Hjertesvikt

Hjertesvikt er også en vanlig årsak til pleuravæske.

Andre årsaker

Pleuravæske kan også sees etter skader ved at det blir en blodansamling i pleurahulen (hemothorax), eller ved at skader på lymfeårene medfører opphopning av lymfe.

Lungeembolisme, altså blodpropp i lungearteriene, kan gi opphav til pleuraeffusjon. Også sykdomstilstander i bukhulen, for eksempel byller, betennelse i bukspyttkjertelen og svulster i eggstokkene, kan gi pleuravæske.

Dersom proteininnholdet i blodet blir for lavt, såkalt hypoproteinemi, vil det bli en tendens til utsiving av væske fra blodbanen ut i vev og hulrom i kroppen, også til pleurahulen. Lavt proteininnhold kan skyldes proteintap via nyrene, redusert produksjon på grunn av leversykdom eller underernæring.

Symptomer

En liten mengde pleuravæske gir vanligvis ikke symptomer, men dersom væskemengden tiltar, vil pasienten bli plaget av tung pust. Noen pasienter angir også et ukarakteristisk ubehag i brystet.

Diagnose

Pleuravæske

Røntgenbilde av brystet. Bildet viser store mengder pleuravæske i venstre lunge (lungen til høyre i bildet). Dette området ses som hvitt. Luft blir mørkt eller sort på røntgenbilder.

Pleuravæske
Av /Radiopaedia.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Ved undersøkelse av en pasient med pleuravæske vil man høre en dempet perkusjonslyd, det vil si den lyden legen hører ved banking på pasientens brystkasse. Det vil også være en svekket pustelyd ved bruk av stetoskop.

Røntgenundersøkelse av lungene vil gi mistanke om pleuravæske ved at væsken som samler seg nederst i pleurahulen vil «skygge» for lungen. Hvis man så tar et røntgenbilde med pasienten liggende på den rammede siden (innskutt bilde), vil pleuravæsken bli liggende som et sjikt mellom brystveggen og lungen. Pleuravæske kan også påvises ved ultralydundersøkelse og CT-undersøkelse.

For å finne årsaken til den økte mengden pleuravæske, foretar man en pleurapunksjon. Væsken man får ut kan analyseres med henblikk på kreftceller, bakterier, proteininnhold, surhetsgrad og enzymer.

Behandling

Pleuradren

Ved symptomgivende pleuravæske kan det være aktuelt å tappe væsken med et pleuradren.

Pleuradren
Av /Shutterstock.

Behandlingen er avhengig av hvilken tilstand som har forårsaket den økte mengden pleuravæske. Hvis pasienten er plaget av tung pust som en følge av væske i pleurahulen, gjøres en terapeutisk pleuratapping, pleurapunksjon.

Hvis pasienten har kreft i pleura, enten ved spredning av kreftceller til pleura fra et annet organ eller ved en primær pleurasvulst, gjøres ofte en pleurodese. Dette innebærer at man først tømmer pleurahulen for væske ved hjelp av et plastdren. Deretter injiserer man et lokalirriterende stoff gjennom drenet og inn i pleurahulen. Den betennelsesprosessen som da oppstår i pleura medfører at de to pleurabladene klistres til hverandre, hvoretter det ikke lenger vil være rom for opphopning av væske. Denne behandlingen av kreft i pleura er ikke helbredende, men lindrende.

Dersom det er blod eller puss (empyem) i pleurahulen, bør dette dreneres slik at det ikke dannes en pleurasvor.

Prognose

Prognosen er helt avhengig av årsaken til pleuravæsken. Pleuravæske forårsaket av hjertesvikt vil bli borte dersom hjertesykdommen behandles effektivt. Pleuravæske forårsaket av lavt proteininnhold, bindevevssykdommer eller lungeembolisme vil også bli borte dersom grunnsykdommen behandles effektivt. Hvis det er dannet en pleurasvor som følge av blod eller puss i pleurahulen, kan dette medføre redusert lungekapasitet, og i enkelte tilfeller må svoren fjernes ved hjelp av operasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Tobias Wikerholmen

Feil i bilde. Bytt om på pilen til visceral og parietal pleura ettersom visceral er innerst langs lungen og parietal er ytterst langs brystben.

svarte Halvard Hiis

Hei Tobias. Takk for kommentaren. Du har naturligvis helt rett, og bildet er nå endret så alt skal være riktig. Vennlig hilsen Halvard Hiis, medisinsk redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg