Radiusfraktur er brudd av underarmens spoleben (radius).

Faktaboks

Etymologi
av radius og latin fractura, ‘brudd’
Også kjent som

fractura radii, spolebensbrudd

Et brudd i nederste del av spolebenet er den vanligste bruddtypen hos menneske og forekommer i alle aldre, men med en topp hos barn i alderen ti til femten år og hos eldre over 60. Dette kalles gjerne Håndleddsbrudd på folkemunne, selv om ikke alle brudd affiserer selve håndleddet. Det klassiske bruddet oppstår noen få centimeter ovenfor håndleddet og kalles også Colles' fraktur. Frakturen forekommer som regel i forbindelse med fall hvor man tar seg for med hånden.

Diagnose

Et håndleddsbrudd utredes med vanlig røntgenbilde i to plan (front og side). Det er sjeldent nødvendig med ytterligere billeddiagnostikk (CT eller MR) for å stille diagnosen, men av og til er CT nødvendig for å kartlegge bruddet dersom bruddet er komplisert eller affiserer leddflaten (som del av den preoperative planleggingen).

Behandling (hos voksne)

Brudd som står i god stilling behandles med gips i fem til seks uker.

Brudd som er feilstilt kan behandles operativt eller med gips, etter at bruddet er satt på plass (reponere bruddet). Dette gjøres ved å sette lokalbedøvelse rundt bruddområdet og deretter dra i hånden på en spesiell måte. Når bruddet er reponert, gipses underarmen og hånden for å stabilisere bruddet.

Det har vært en økende trend de siste tiårene til operativ behandling. Feilstilte brudd hos aktive voksne blir nå ofte operert med en plate som settes inn på volarsiden av håndleddet. Man kan også fiksere bruddet med en ekstern fiksatør som fjernes etter 6-8 uker.

Oppfølging

Brudd som behandles uten operasjon (konservativt) må kontrolleres etter 1 uke for å se om bruddet holder seg i gips. Dersom bruddet glir kan det bli aktuelt med operasjon likevel.

Brudd som er operert kontrolleres som regel med kontrollbilde etter operasjonen. Fikseringen er så stabil at kontrollrøntgen etter en uke ikke er nødvendig. Antall oppfølginger varierer litt mellom sykehus og avhenger også av pasientens alder og helsetilstand og bruddets beskaffenhet.

Behandling (hos barn)

Håndleddsbrudd hos barn har en egen evne til å rette seg selv, selv om det er tydelig feilstilling. Derfor er det ikke så vanlig med operasjon av håndleddsbrudd hos barn. Dersom barn opereres, er det for å sette bruddet på plass og eventuelt fiksere det med en midlertidig metallpinne som fjernes når gipsen fjernes etter tre til fem uker. Gipsetiden avhenger av pasientens alder.

Ungdommer i vekstspurten har en økt risiko for å pådra seg et håndleddsbrudd som går gjennom vekstsonene (epifysiolyse). Disse bruddene kan forårsake vekstforstyrrelser som kan kreve tiltak senere, men som regel vil også brudd gjennom vekstsonene tilhele uten senplager.

Andre type brudd i radius

Brudd kan også forekomme i albueområdet (caput radii) eller i skaftet som en del av et underarmsbrudd, sammen med brudd i albuebenet (ulna).

Andre sjeldne former for brudd i radius forekommer, som for eksempel Galeazzi frakturluksasjon der skaftet av radius er brukket samtidig som distale del av ulna er gått ut av ledd i håndleddet. Denne type skade behandles alltid operativt med platefiksasjon av bruddet i radius.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg