Strålebiologi er den delen av biologien som tar for seg hvordan stråling virker på levende vev og organismer. Det gjelder alle typer stråling, såvel ikke-ioniserende (radiobølger, varme-, lys- og ultrafiolett stråling og lydbølger og magnetfelt) som ioniserende stråling (røntgenstråling og ioniserende partikkelstråling).

Virkning på celler og vev

Den biologiske virkningen av stråling kan oppstå på flere måter men effekten skyldes at strålingsenergien absorberes i celler og vev. Et eksempel på dette er lysstrålene som treffer klorofyllet i planter og derved starter opp fotosyntesen.

Et annet eksempel er bruken av ioniserende stråler i kreftbehandling. Bestrålingen medfører dannelse av sterkt reaktive frie radikaler i celler og eventuelt kjemiske reaksjoner spesielt i arvestoffet (DNA). De biologiske virkningene kan resultere i mutasjon i arvestoffet og/eller hemmet celledeling der cellen ikke evner å reparere skaden.

Celler i vekst (for eksempel hud, tarm, beinmarg og kreftceller) er generelt mer følsomme for stråling enn normale celler i vev som ikke vokser (for eksempel nervevev og muskelvev). Økt oksygeninnhold og en del kjemiske stoffer kan også øke strålefølsomheten både i normale og sykelige celler. Dette spiller inn ved planlegging og dosering av strålebehandlingen for å unngå skade på normalt vev. Kreftceller har redusert evne til å reparere stråleskader, noe som utnyttes ved strålebehandling mot kreft. I strålebehandlingen tas det også hensyn til at ulike vev og celler viser forskjellig følsomhet for stråling.

Dødelig dose ioniserende stråling for mennesker ved bestråling av hele kroppen er rundt 5 Gray (Gy), for insekter rundt 1000 Gy, for enkelte celler ned til under 1 Gy. Kreft kan fremkalles ved bestråling med lavere doser enn de umiddelbart dødelige. Men i alminnelighet vil det i slike tilfeller gå flere år fra tidspunktet for bestråling til det bryter ut sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg