Straksallergiske reaksjonar er allergiske reaksjonar som kjem raskt, det vil vanlegvis seie enten umiddelbart eller nokre minutt etter kontakt med allergenet.
Denne typen overfølsomheitsreaksjonar kjem av at et antigen (allergen) reagerer med immunglobulin av typen IgE, noko som gir frigjering av histamin og andre aktive stoff frå mastceller og basofile granulocyttar. (Reaksjonane representerer Type I-reaksjon i Coombs og Gells klassifisering av immunologiske reaksjonar.)
I nokre få spesielle tilfelle tek det timar før reaksjonen kjem, dette gjeld flåttbittassosiert allergi mot kjøtt (alfa-gal allergi), allergi mot soyaproduktet natto, og anstrengelsesindusert matallergisk reaksjon (forseinka straksallergiske reaksjonar).
Reaksjonen har ofte to fasar: den første 'bølga' med symptom som kjem raskt, og ei seinare 'bølge' nummer to med forverring som ofte kjem etter om lag seks til tolv timar. Denne andre fasen er meir prega av immunceller, og kan også vere alvorleg. Mellom dei to fasane kan det vere mykje mindre symptom og tilsynelatande god betring. Det at straksallergiske reaksjonar på denne måten ofte kjem i to 'bølger', er viktig med tanke på kor lenge pasientar med alvorlege allergiske reaksjonar i luftvegane eller matallergi-reaksjonar bør vere under overvaking av medisinsk personell etter ein alvorleg reaksjon.
Sjukdommar der straksallergiske reaksjonar står sentralt, er høysnue og annan allergisk snue (rhinokonjunktivitt), astma, elveblest (urticaria) og matallergi, og i tillegg anafylaktiske reaksjonar (allergisjokk).
Kommentarar
Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logga inn for å kommentere.