Et sykdomsbegrep er en forståelsesramme for sykdom. Det finnes mange forskjellige begreper om sykdom, både innenfor og utenfor medisinen. Sykdomsbegrepene varierer mellom ulike kulturer og gjennom historien.

Animistisk sykdomsbegrep

Det eldste sykdomsbegrepet som har hatt innflytelse på medisinsk praksis, er det animistiske (av latin anima, 'ånd'). Det legger til grunn at sykdom er forårsaket av onde ånder, skyldes en demon som har tatt tilhold i menneskekroppen, eller er resultatet av en viljeshandling fra ondsinnede personer eller makter – gjerne som straff for noe galt man har gjort.

Humorpatologisk sykdomsbegrep

Det humoralpatologiske sykdomsbegrep (av latin humor, 'kroppsvæske', og patologisk) kjenner vi fra oldtidens greske medisin. Det finnes spor av det i de hippokratiske skriftene og i mer systematisk form i skriftene til Galenos. Med dette begrepet legger man til grunn at sykdom skyldes en uheldig balanse mellom kroppsvæskene blod, slim, svart galle og gul galle. En normal blanding betydde sunnhet, mens ubalanse betydde sykdom.

Fenomenologisk-/symptomatologisk sykdomsbegrep

Ved det fenomenologiske eller symptomatologiske sykdomsbegrep søker man sykdommens vesen i symptomene. Feber blir da for eksempel betraktet som en sykdom i seg selv. Dette har stor betydning for sykdomsbehandlingen, som da oftest blir rettet mot symptomene og ikke årsakene til sykdommen.

Etiologisk sykdomsbegrep

Det etiologiske sykdomsbegrep (av gresk aitiologia, 'årsakslære') var særlig dominerende i annen halvdel av 1800-tallet. Etter dette sykdomsbegrepet forstås en sykdom i lys av dens årsak, og sykdommen anses som en skade som rammer et avgrenset organ eller kroppsfunksjon. En del kritikere har ansett dette som et reduksjonistisk sykdomsbegrep, og flere modeller har blitt utformet for å motvirke denne påståtte reduksjonismen.

Holistisk sykdomsbegrep

Det holistiske sykdomsbegrep (av gresk holos, 'hel, full') legger til grunn at mennesket alltid opplever sin sykdom som menneske, og at hele mennesket alltid er involvert i sykdommen, både når det gjelder reaksjonene på sykdommen og det at sykdommen oppstår.

Det biopsykososiale sykdomsbegrep

Det biopsykososiale sykdomsbegrep kan sees som en variant av det holistiske. Det er en forståelsesmodell for legemlige og psykiske sykdommer, som ble utarbeidet av den amerikanske psykiateren George Libman Engel (1913–1999) på 1970-tallet. Den tar høyde for biologiske, psykologiske og sosiale forhold i kombinasjon, i forståelsen av utvikling og opprettholdelse av sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg