Trisomi 13
Tilstanden skyldes som oftest ett ekstra kromosom nummer 13, som oftest kommer fra mor.
Trisomi 13
Av /Avdeling for medisinsk genetikk, Oslo Universitetssykehus.

Trisomi 13 er et syndrom hvor den nyfødte har hjernemisdannelser, manglende øyne, ganespalte med eller uten leppespalte og hjertemisdannelser. De som har syndromet dør i fosterlivet eller i løpet av de første ukene etter fødselen. Langtidsoverlevelse til 20 år er imidlertid sett, med betydelig forsinket utvikling som ikke kommer vesentlig over det man ser ved ettårsalder.

Faktaboks

Også kjent som
Pataus syndrom

Tilstanden skyldes som oftest ett ekstra kromosom nummer 13, som oftest kommer fra mor, i sjeldne tilfeller skyldes den en translokasjon hvor genmateriale fra kromosom 13 sitter på et annet kromosom.

Sporadisk forekomst er det vanlige, med en frekvens ved fødsel på omkring 1/5000. Frekvensen ved befruktningen eller tidlig i forsterlivet er langt høyere, men de fleste fostre ender opp som spontane aborter som følge av misdannelsene.

Navn etter den tysk-amerikanske genetikeren Klaus Patau (1908–1975), som beskrev tilstanden i 1960.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg