UV-behandling er medisinsk behandling som utnytter den biologiske effekten av ultrafiolett stråling. Bakgrunnen for denne behandlingsformen er den kliniske erfaringen som viser at soling virker gunstig på en rekke hudsykdommer, blant annet psoriasis og atopisk eksem. UV-behandling er en form for lysbehandling.

Faktaboks

Også kjent som
ultrafiolett lysbehandling

Mekanismen

Mekanismen for hvordan ultrafiolett stråling påvirker sykelige forandringer i huden er ikke helt klarlagt. En viktig effekt er at ultrafiolett stråling påvirker visse celler som er involvert i betennelsesreaksjoner i huden. Man har blant annet vist at langerhanscellene i huden mister eller trekker inn sine fangarmer ved solbestråling. Det er også vist i dyreforsøk at en betennelsesreaksjon i ett hudområde kan påvirkes ved at man bestråler andre områder av huden. Ultrafiolett stråling synes derfor å ha en systemisk effekt, og er altså ikke begrenset til det bestrålte området.

Ved medisinsk UV-behandling bruker man kunstige strålekilder (lysrør) som avgir stråling med kjent definert bølgelengde og energi. Man deler i hovedsak strålekildene i to avhengig av type UV-stråler de avgir:

  • kortbølget UV-stråling, det vil si UV-B, som har bølgelengde 290–320 nm
  • langbølget UV-stråling, det vil si UV-A, som har bølgelengde 320–400 nm

Det finnes også spesialrør som avgir en smalere del av spekteret av henholdsvis UV-B og UV-A. Man kan gi behandlingen som helkroppsbehandling, eller begrenset til visse hudområder som lokalbehandling, for eksempel hender og føtter. UV-behandling er en viktig del av behandlingstilbudet ved kroniske hudsykdommer som psoriasis og atopisk eksem.

UV-B

Lysbehandling med UV-B er mest brukt. UV-B har særlig god effekt på psoriasis, som i de fleste tilfellene blir bedre, og i mange tilfeller går helt tilbake med denne behandlingen. Man oppnår den beste effekten ved bølgelengder rundt 313 nm. TL01 er benevnelsen på en type lysrør som avgir det meste av energien rundt 313 nm. Disse er spesielt utviklet for behandling av hudsykdommer som psoriasis.

UV-A

UV-A brukes i vanlige solarier. Brukt alene har UV-A i seg selv liten effekt på de fleste hudsykdommer.

Man bruker UV-A som del av PUVA-behandling, en form for fotokjemoterapi som utnytter den fototoksiske effekten av psoralener. PUVA-behandling brukes i dag lite da behandlingen har en del bivirkninger og er i stor grad erstattet av behandling med smalspektret UV-B, som for de fleste pasienter gir tilstrekkelig effekt.

UV-AB

Kombinasjonen av UV-A- og UV-B har effekt på mange hudsykdommer og ble brukt mye tidligere. I stor grad er denne behandlingsformen erstattet med smalspektret UVB (TL01), som gir like bra effekt og som er enklere å gjennomføre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg