Mycoplasma

Mycoplasma, bakterieslekt som ikke har cellevegg. Mykoplasmer er på størrelse med viruspartikler (0,1–0,2 mikrometer). Mest kjent er Mycoplasma pneumoniae som forekommer hyppig i Norge og kan forårsake primær atypisk lungebetennelse og andre luftveissykdommer som trakeobronkitt og faryngitt. De patogene egenskapene til mykoplasma-arter er relatert til at de gjemmer seg inni celler. De vil da også være skjult for immunsystemet. En antistoffrespons opptrer vanligvis ikke før sykdomsprosessen har utviklet seg, men er heller ikke da obligatorisk. Normale funn ved serologisk testing av spesifikke antistoffer trenger derfor ikke nødvendigvis utelukke en mykoplasma-infeksjon. I tillegg til påvisning av antistoffer i blod, kan M. pneumoniae påvises i spytt og luftveisprøver ved nukleinsyreamplifikasjon (PCR). Behandling av M. pneumoniae-infeksjon er antibiotika i form av tetrasykliner eller erytromycin. Se også lungebetennelse og mykoplasmalungebetennelse.

Mykoplasmer er så små at de, i likhet med virus, kan gå gjennom filtre (porestørrelse 0,22 eller 0,45 μm) som holder andre bakterier tilbake. De kan derfor forårsake forurensning av næringsmedier. Mykoplasmer er de minste mikroorganismene som kan formere seg utenfor levende celler, og skiller seg fra andre bakterier ved at de ikke har en stiv cellevegg, men bare en plastisk cellemembran. Mykoplasmer har derfor et varierende utseende.

Arter av Mycoplasma opptrer i luftveiene og på kjønnsorganenes slimhinner hos en rekke dyr og mennesker. De fleste artene er ufarlige for mennesker. Ca. et halvt dusin arter snylter på mennesker, deriblant Mycoplasma hominis.

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 13.02.2009.

Foreslå endring

Fagansvarlig for Mikrobiologi

Tone Tønjum Universitetet i Oslo

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.