Akvaporiner er proteiner som danner kanaler i cellemembranen for hurtig transport av vannmolekyler gjennom membranen. I de fleste celler skjer transport av vann ut og inn av celler utelukkende ved diffusjon gjennom lipidlaget av cellemembranen. Fordi vannmolekyler er polare (det vil si at de har skjevfordelt elektrisk ladning) går vannmolekylene relativt langsomt gjennom lipidlaget.

Faktaboks

Også kjent som
aquaporiner

I 1992 viste amerikaneren Peter Agre at celler med spesielt høy transporthastighet av vann gjennom membranen har egne vannkanaler i membranen, dannet av et protein som han kalte akvaporin-1. Senere er det påvist flere andre akvaporiner, alle med samme struktur. De består av fire like kopier (det vil si de utgjør en «homotetramer») av et protein som snor seg flere ganger frem og tilbake gjennom cellembranen.

Akvaporiner spiller en viktig rolle i regulering av urinens vanninnhold, ved at ADH (antidiuretisk hormon, også kalt vasopressin) regulerer mengden akvaporin-2-kanaler i membranen til epitelcellene i nyrenes samlerør.

Mutasjoner i genet som koder for akvaporin-2 kan gi arvelig nefrogen diabetes insipidus hos mennesker. Forstyrrelser i regulering av akvaporin-2-kanaler (utløst for eksempel av behandling med litium for bipolar lidelse) kan gi en ervervet form for diabetes insipidus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg