Barbiturater er en gruppe legemidler som virker dempende på sentralnervesystemet. I dag er barbiturater mindre brukt i human medisin. Fenobarbital brukes i epilepsibehandling og tiopental kan brukes i innledning av generell anestesi.

Faktaboks

Uttale
barbiturˈater
Etymologi
av gresk barbitos, ‘lyre’, trolig med sikte på middelets beroligende effekt

Barbiturater hemmer sentralnervesystemet ved å forlenge åpningstiden av kloridkanaler i nervecellene, se GABA. Generelt virker lave doser barbiturater beroligende (sedativt), antiepileptisk og søvnfremkallende (hypnotisk). Høyere doser virker krampestillende (antikonvulsivt) og bedøvende. Overdosering kan være dødelig.

Kjemisk er barbiturater derivater av barbitursyre. Barbiturater ble innført som medisinsk behandling på begynnelsen av 1900-tallet og var de mest brukte beroligende og søvnfremkallende midler frem til 1960-årene.

Barbituratet pentobarbital brukes i veterinærmedisin til avliving av dyr. Stoffet har også blitt brukt til å henrette fanger i USA. Denne bruken har ført til at produsenter av middelet har avsluttet produksjonen for å forhindre at det brukes til å fullbyrde dødsstraffer.

Typer

Til tross for at få av dem er i medisinsk bruk i dag, finnes det mange ulike barbiturater. Den medisinske bruken har blitt avgjort av deres farmakokinetikk med vekt på hvor raskt effektene kommer og forsvinner. Tiopental er blant de hurtigste og brukes derfor som innledning til anestesi, da stoffet raskt gir bevisstløshet og pasienten raskt våkner når det seponeres.

Barbituratene ble avregistrert som sovemidler, fordi de lett kan brukes i suicidal hensikt. Barbiturater ble også misbrukt som rusmiddel, ofte i kombinasjon med alkohol (blandingsmisbruk).

Skadevirkninger

Bruk over lengre tid fører til utvikling av toleranse, slik at dosen må økes for å oppnå den ønskede virkningen. Gjentatt bruk kan føre til utvikling av avhengighet med karakteristiske abstinensreaksjoner dersom tilførselen stoppes brått.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg