Eikosapentaensyre, også kalt EPA, inngår i gruppen av essensielle omega-3 fettsyrer, sammen med alfa-linolensyre og dokosaheksaensyre (DHA).

Faktaboks

Også kjent som
EPA

Omega-3 fettsyrene er essensielle næringsstoffer fordi de er viktige komponenter av cellemembranen og inngår i viktige signalstoffer i kroppen, blant annet betennelsesdempende eikosanoider.

DHA og EPA utgjør gruppen langkjedede omega-3 fettsyrer. Marine råvarer, for eksempel feit fisk og tran, er unike kilder til EPA og DHA. Fordi den kortere alfalinolensyren må bygges om til DHA og EPA i en reaksjon med antatt begrenset kapasitet, er de langkjedede omega-3 fettsyrene regnet å være spesielt verdifulle i kosten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg