Endosymbioseteorien er en teori som går ut på at eukaryote celler oppsto ved at prokaryote celler inngikk i symbiose innenfor samme celle. Både mitokondrier og kloroplaster har trekk og slektskap som svarer til at de stammer fra prokaryoter.

Faktaboks

Uttale
endosymbiˈoseteorien

Prosess

For anslagsvis halvannen milliarder år siden var eukaryote celler utelukkende anaerobe celler (urkaryote) uten evne til å nyttiggjøre seg oksygen. Så omsluttet (endocyterte) de bakterier med evne til aerob sluttnedbrytning av næringsstoffer. Etter hvert utviklet de aerobe bakteriene seg til mitokondrier.

Man antar at det til å begynne med skjedde et gjensidig samarbeid mellom urkaryote cellene og urmitokondriene. Urcellene, som hadde større mobilitet og fagocyterende evne, leverte næringsstoffer, og de aerobe bakteriene eller urmitokondriene foretok aerob sluttnedbrytning av næringsstoffene og leverte tilbake kjemisk energi i form av ATP.

Etter hvert ble urmitokondriene permanent inkorporert i de eukaryote cellene og mesteparten av deres arvemateriale overført til cellekjernen. Mitokondriene har imidlertid stadig noe av sitt arvestoff intakt. De har også doble membraner, som tyder på en ubrutt arverekke fra da de første prokaryotene ble tatt opp i en eukaryot celle.

I planteceller er også kloroplastene, som er sentrale i fotosyntese, resultat av endosymbiose.

Opphav

Den norske mikrobiologen Jostein Goksøyr skrev et brev til det vitenskapelige tidsskriftet Nature i 1967 der han foreslo at mitokondrier og kloroplaster hadde blitt til ved en slik prosess. Omtrent samtidig foreslo også den amerikanske Lynn Margulis en liknende teori.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg